söndag 23 september 2012

Gör ditt eget superbilliga TRX-band


Att träna med TRX-band börjar bli inne och det är ett redskap som ger kroppen en mycket mångsidig träning. Variationsmöjligheterna är enorma och man jobbar med sin egen kropp som motvikt. MAn kan fästa den i taket, på en vägg eller varför inte ha med sig den utomhus och använda t ex en trädgren. Den enda lilla nackdelen är väl priset. Ett TRX-band kostar ca 1500 kronor.

Misströsta inte, det går att på egen hand, och väldigt enkelt, bygga sig ett eget TRX-band för under 250 kronor. Jag gjorde ett försök och här är resultatet steg för steg.

Ovanstående prylar inköptes på Clas Ohlsson; ett 2-pack spännband med krokar, ett 2-pack röda korta spännband, ett enkelt långt spännband samt träningsband med handtag. Summa blev endast 229 kronor.


Det dyraste här var träningsbandet, 99 kr, men jag tyckte att handtagen skulle passa in så fint. Till detta behöver man också en karbinhake och en sådan kostar några 10:or. Själv hade jag redan en hemma. En rulle eltejp för en femma tillkommer också (också något jag normalt har hemma).


Jag valde spännbanden med krokar pga att spännena är lite rejälare och pga att jag äger en vinkelkap så att jag enkelt kunde såga bort krokarna. Det går med bågfil också men det tar en stund att såga igenom dessa krokar. Man kan lika gärna ta vanliga band utan krokar med något klenare spännen. 


Här är krokarna bortkapade och banden slutar i små snygga sydda öglor.


Själva träninsgbandet köptes för handtagens skull så allt annat skulle bort. Jag klippte helt enkelt upp fästet för själva bandet och avlägsnade handtagen med sina band (nedan).Jag tog mina korta röda band, klippte bort spännet, drog banden genom handtagen och knöt helt enkelt fast dessa i öglorna på de svarta banden. 


Några varv eltejp runt knuten och det hela håller ihop och ser rätt snyggt ut.Till sist är det bara att koppla ihop det hela med hjälp av Karbinhaken. Mina respektive huvudband, en till varder handen, har varsin egen fästpunkt och är alltså låsta i längd var för sig.
Man kan istället köra ett långt band mellan handtagen som man låter löpa genom karbinhaken om man vill ha en "levande" justering medan man kör sina övningar. Det är en smaksak tycker jag.


Det färdiga resultatet med svarta huvudband och röda band till handtagen - som också går i rött och svart. Billigt, funktionellt och snyggt!


3 kommentarer:

 1. Ofattbart att TRX fortfarande tar ca 2 000 kr för sina, och att konkurrenter inte kan ta fram egna "kopior" för ett par-tre hundra kronor. De lågprisvarianter jag sett i Sverige har ändå kostat ca 600-700 kr.

  SvaraRadera
 2. Mycket jobb till ingen nytta..Rör på dej i vardagen det räcker.

  SvaraRadera
 3. Snyggt!
  Ska fixa mig ett sånt där.

  SvaraRadera

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...