söndag 2 september 2012

Vad är det för fel på trådlöst?

Jag bestämde mig för att försöka bringa lite ordning i mediamöbeln hemma och dra om lite kablar, bygga ut mediacentret lite och jacka in fler högtalare då jag bara kört 2 frontar och en sub innan.

Nu rev jag loss hela klabbet och ut på golvet med det hela; dator, stärkare, dvd-spelare, mediabox. Bilden ovan är en efterkonstruktion med gamla förstärkaren men det såg minst lika illa ut.

Nu har mediacenter-datorn som tidigare körde VGA-matning till TV:n fått ett mycket basic GeForce 210 grafikkort med HDMI utgång. Dessutom stöder kortet matning av digitalljud via HDMI så det tidigare analoga stereoljudet från mediacentret till TV:n är numera upgraderat till digitalt 5.1 ljud.
Nu körs alla kopplade enheter både bild och ljud digitalt via förstärkaren så allt styrs från ett ställe och alla har samma möjlighet till bra ljud.

Förr hade man en skivspelare och ett däck in till stärkaren och 2 högtalarkablar ut. Idag dräller det in 4 HDMI-källor med datorer, DVD-spelare, mediaboxar, det kommer in signaler från Bluetoth-adaptern för trådlös överföring av Spotify från plattan, det kommer in nätverkskabel för NET-radio och mediasharing på hemmanätverket. Lägg till detta 5 högtalarkablar + signal till subben. Då är fortfarande hälften oanslutet!

Speldatorn länkar också in på förstärkaren via en 10-meters HDMI kabel och den har fått släppa till sina satellithögtalare så att jag kunnat bygga ut till 5.1 i vardagsrummet vilket i sig medförde kabeldragningar om ca 30 meter. Jag spelar ändå mest sent och då blir det med lurar för att inte störa grannarna. Nu kan jag ju sitta och lira framför 50-tummaren istället med trådlöst tangentbord och ha grymmeljud när jag känner för det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...