lördag 6 oktober 2012

Har inte alls tappat förståndet

Jag var på ett föredrag på jobbet om sömnen och dess betydelse och inverkan på kroppen. Det var ett riktigt intressant föredrag som belyste en del nya saker jag inte tänkt på. Under föredraget kom man in på metoder för att slappna av och snabbt komma ner i puls vilket föranledde att jag där och då försökte mäta min puls (jag kände mig tämligen avslappnad men ändå alert). Jag hittade den inte först! Helt ovetenskapligt med en klocka kom jag fram till att den låg någonstans runt 25% vilket är lågt!

Nyfiken som jag är bestämde jag mig att kolla pulsen dagen efter genom att bära en pulsklocka hela dagen och kolla av hur den låg i olika situationer något som, efter en statusuppdatering på Facebook, fick en vän i Stockholm att undra om jag mist förståndet när jag mätte pulsen på arbetstid. Faktiskt inte, det eventuella förstånd jag har kvar miste jag för länge sedan :)

En intressant mätning gjorde jag när jag satt vid datorn och skrev, då hade jag en puls på 46 slag/minut vilket är väldigt lågt. Vilopuls är den puls man har på morgonen när man vaknar eller när man har vilat sig och är riktigt avslappnad. Den är också ett mycket bra mått på kondition. För en individ med normal kondition bör vilopulsen ligga runt ca 60 men jag läste att i Sverige ligger den på 70-75. Vi har antagligen mer stillasittande arbeten. En individ med bra kondition har en vilopuls på ca 50 och en elitidrottare mellan 30-40.

Jag låg på 46 i sittande kontorsarbete. Min egentliga vilopuls, dvs när jag vaknar, kan jag inte mäta då den rusar vilt när klockan ringer :( Jag kommer dock att försöka mäta den efter att ha slappnat av ordentligt någon dag. Skulle tro att den ligger runt 40.
Vid en rask promenad tickar pumpen på med ca 85 slag, sådär 50% ungefär.

Det känns bra att konditionen är bra, den kommer att hålla mig frisk och hjälpa mig leva länge.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...