onsdag 31 oktober 2012

Jämförelse av träningsintensitet mellan olika typer av pass

Sen jag skaffade min nya pulsklocka, Suunto Ambit, har jag fått ut en hel del intressant träningsstatistik om hur effektiv träningen är och jag har kunnat jämföra olika typer av träningspass inbördes. Givetvis är detta en ytterst individuell statistik och de pass som jag får ut mest effekt av kanske inte alls stämmer med andra.

Så här ser i vilket fall mina siffror ut. Bilderna är kopierade från sajten movescount.com där man även kan lägga upp träning manuellt om man inte har en klocka som går att synka.

Inte oväntat har gymträning en konditionsmässigt låg effekt. Peak Training Effekt, PTE, visar på inverkan på konditionen och är här bara på 1,6 av 5. Pulsen åker upp och ner mellan seten vilket är väntat.

DeadBall ger en betydligt högre effekt på konditionen och är tidvis väldigt jobbigt. Pulsen peakar högt, i mitt fall 171 slag/minut vilket är min maxpuls om man räknar på ålder. Dock har jag dragit bort 5 år och räknar med ett max på 176. Snittpulsen ligger förhållandevis högt och det ger en schysst PTE på 3,4 av 5.

Kinesis, vilken är mitt absoluta favoritpass, trycker iväg pulsen ännu högre. Peakpulsen ligger generellt något högre då det inte finns direkt några vilopauser men medelpulsen visar hur effektivt passet är, mycket högre än DeadBall. PTE landade på 4,4 av  5. Riktigt bra! Vad beträffar både DeadBall och Kinesis så var jag lätt illamående efter pulstopparna på slutet.

Spinning kan vara rätt tufft det också! Ett 75-minuters pass, som visserligen var inriktat mot tempointervaller, gav den otroliga PTE:n av 4,8 av 5. Givetvis beror detta på hur länge pulsen drar mot de högre registren. Passet hade samma medelpuls som Kinesisen och en max på strax under men tiden jag låg på en pulsnivå på över 92% var betydligt längre. 

Intressant betraktelse då jag hittills hade gissat på att Kinesis var det absolut jobbigaste man kunde ge sig in på. Samtidigt måste jag erkänna att just detta spinningpass var bland de jobbigaste jag varit med om. Så småningom ska det analyseras Bodypump och Combat också men det blir nästa år. Kul att det går att få ut så mycket fin data ur klockan. Jag är riktigt nöjd.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...