fredag 26 oktober 2012

Nya träningsklockan rena drömmen

Jag har länge gått och funderat på att skaffa mig en pulsklocka som ersättare för den billiga skitklocka från OBH Nordica jag kom över för en spottstyver. Den visade visserligen puls men bara om ingen annan i närheten hade en pulsklocka. Hade nån det fick den spatt. Dessutom var displayen så liten att den var svår att läsa av i en spinningsal.

Då jag dessutom inte gillar att byta klocka fram och tillbaka ville jag ha en som var tydlig, mångsidig och såpass snygg att man kan ha den även som vardagsklocka. Vattentät var också ett grundkrav likaså hyfsad batteritid.

Valet föll snabbt på en  Suunto Ambit som dels är fullspäckad med finesser, vattentät 100M och ser grymt läcker ut. Fast utseende är ju en smaksak.

Klockan har GPS, höjdmätare, kompass, tidtagarur, pulsmätare så klart och klarar av att visa grafiska kurvor över puls, altitud och navigering. Den är fullt programmerbar från sin webbsajt där man kan lägga in namnsatta träningsprogram och bestämma vilka funktioner som ska kopplas in och hur man vill visa dessa. Upp till 8 skärmar/träningsprogram går att definiera. Ställa in tid och datum? Det plockade den från satelliterna när jag startade upp den.


När man tränat klart laddar man upp resultatet till sajten med hjälp av en USB-klämma, som också funkar som laddare, och för där mycket utförlig träningsstatistik med bl a pulskurvor, kurvor över andningsfrekvens, syreupptagning, träningseffekt, kaloriförbrukning, altitudkurvor, stegfrekvens eller kadens på tramptagen (om man har en liten pod i skon) etc etc. Passen hamnar i en kalender så att man kan se statistik över veckor och månader. Riktigt snyggt! Klockan upplyser dessutom om rekommenderad återhämtningstid till nästa pass vilket är lite coolt.

Man kan planera och lägga in färdiga rutter som skjuts ner till klockan eller bara lägga in en massa intressepunkter om man vill ta hjälp av klockan för att navigera med.

Nu har jag hunnit testa klockan på några olika typer av pass och det är rätt intressant att jämföra de olika passens träningseffekt med varandra. Passet ovan är ett intervall-cykelpass men det syns nästan på topparna. Jag hade lite svårt att komma upp i puls på det specifika passet då jag hade kört 45 minuter i gymmet och ett 45-minuters Deadball innan. Den ljusare röda färgen på kurvan är andningsfrekvens.

Kan jag rekommendera denna klocka? Absolut! Om intejust den här modellen så en Suunto iaf.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...