torsdag 11 oktober 2012

SATS träningsstatistik inget vidare

Jag har nästan utan undantag under åren lyft SATS till skyarna avseende träning, instruktörer och lokaler men nu måste jag leverera en sågning. Träningsstatistiken på SATS hemsida är under all kritik inget vidare.

Jag tränar mycket och vill hålla lite koll på min träning både vad gäller vad jag gör men också hur mycket. Det finns ett jättevackert diagram, se ovan, på hemsidan under "Min Träning" där man får reda på hur mycket man tränat per vecka eller per månad. Dessutom står det också totalt antal pass senaste 12 månaderna, antal pass/vecka, favorit pass och att jag föredrar gruppträning t ex.

Problemet är bara att informationen är felaktig. Eller ja, i alla fall visar den inte riktigt rätt saker. Diagrammet ovan visar antalet träningstillfällen/månad. (Att mars och april är 0 beror på att SATS Uppsala inte har loggning i systemet.) Man kan t ex se att jag i augusti hade 23, september 21 och hittills i oktober 8 tillfällen. I verkligheten körde jag 22, 29 respektive 12 pass (se nedan). Varför skiljer det sig? Jo, SATS registrerar träningstillfällen där ett tillfälle är en sammanhängande incheckning med en längd upp till 3 timmar. Detta betyder att allt du gör under en 3-timmars period räknas som ett enda pass. Jag kör ibland upp till 3 pass efter varandra vilket då räknas som ett enda.

Detta är antagligen inget större problem för de flesta men vi som tränar mycket får en missvisande statistik. Det finns också data på sidan som säger att jag de senaste 12 månaderna har haft 179 träningstillfällen, 3.42/vecka, att cykling är min favoritklass och att jag helst håller på med gruppträning.

I själva verket var det 211 pass vilket gör 4.05 pass/vecka.  Det står att cykling är min favoritklass men baseras detta på den första klassen i "träningstillfället" eller räknar man de faktiska klasserna här?
Att komma fram till att jag föredrar gruppträning är kanske inte så svårt. Jag kan ju inte mata in de tillfällen jag kör ett pass i gymmet! Detta hade i så fall blivit ytterligare ca 4 pass per vecka.

Det hade varit väldigt enkelt att lägga till funktionalitet för att visa de faktiska pass man gjort istället för "tillfällen". Datat finns ju där! Min eget diagram är genererat från SATS egen statistik på webbsajten. Det tog mig knappt 3 timmar att skriva en applikation som sammanställde detta från webbsajten genom att "surfa" på den. En hyfsat duktig programmerare som har tillgång till databasen borde väl kunna fixa till detta på, säg max en arbetsdag. Hur svårt kan det vara?

Jag extraherade allt data till ett Excel-ark och genererade diagrammet därifrån. Jag kan dessutom se vilka instruktörer jag kör med mest, vilka veckodagar jag tränar mest, hur många minuter träning jag plockar ut /dag, /vecka /månad etc.

Som webbutvecklare ser jag bara möjligheter här, möjligheter att skapa en sajt som blir riktigt användbar för alla oavsett vilken inrikting på träningen man har. Datat finns redan där. Att visa det är mest en formalitet.

Tänk också möjligheten att kunna lägga till sig träningsintensitet för olika typer av träning för att automatiskt kunna få fram kaloriåtgång/pass /vecka etc. Tänk att på sajten kunna manuellt även lägga till när man gymmar för att få en så alltäckande statistik som möjligt.

Det vore kul om SATS, förutom att ha de bästa anläggningarna och de bästa instruktörerna, också kunde fullfölja detta med att också ha den bästa sajten!

5 kommentarer:

 1. Hej! Läste ditt inlägg och tackar för feedback! Skickar det vidare. Kram

  SvaraRadera
 2. Hej,
  Tack för din konstruktiva kritik gällande statistiken på sats.se. Men att kalla det "under all kritik" tycker jag kanske är lite kryddat, men håller med dig om att man kan göra mer och förbättra - helt klart. Sen är detta som man ser nu, ett första steg vid lanseringen och förhoppningsvis kommer mer, utan att säga för mycket.

  Jag tar med mig dina önskemål och kritik in i vårt fortsatta utvecklingsarbete. För vi ska inte bara ha de bästa instruktörerna, också ha den bästa sajten!

  Med bästa hälsningar,
  Fredrik
  Digitalt ansvarig, SATS

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm, jo det kanske var lite kryddstarkt, blev så besviken bara när jag insåg att siffrorna visade fel saker. Jobbar med webbutveckling så behöver du ett bollplank så bara säg till :)

   Radera
  2. Du är välkommen som bollplank framöver! Ska ha dig i åtanke när vi kommer lite längre in i arbetet. Just nu planeras 2013. :)

   Mvh
   Fredrik

   Radera
  3. Här kommer lite tips av vad som går att få fram redan nu :)
   http://p-a-blogg.blogspot.se/2012/10/statistik-pa-sats-sajt-hur-det-kunde-ha.html

   Radera

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...