måndag 22 oktober 2012

Statistik på SATS sajt - hur det kunde ha sett ut.

Jag skrev tidigare ett inlägg om hur missnöjd jag var med statistiken på SATS webbsajt där man visar antal träningstillfällen istället för det antal pass man genomfört. Jag snodde ihop en applikation på ett par timmar som skannade av SATS sajt och hämtade min träningshistorik för att kunna påvisa skillnaden mellan detta och verkligheten

Nu har jag lagt ytterligare ca 16 timmar på att bygga en Add-in till Powerpoint som både skannar sajten för historik, lagrar datat i en databas och som sedan genererar en Powerpoint presentation med statistik för varje år respektive månad. Datat lagras i en Accessdatabas så till skillnad från statistiken på SATS.se som bara visar de senaste 12 månaderna så behåller databasen historiken och utökar den efter hand man kör den. Första körningen tar rätt lång tid (runt 1 minut) då det skall göras 4 anrop med webbsajten som har rätt långa svarstider.


Jag slängde ihop lite data på Powerpoint-sidorna som kan vara intressant att visa men det går givetvis att utöka detta med statistik med t ex hur många dagar man kör i sträck och hur stor andel vilodagar man har. Med lite extra in-parametrar till applikationen såsom träningsintensitet per typ av pass skulle man kunna generera veckovis kaloriförbrukning etc.
En kul grej jag fick med iaf var andelen om- eller avbokningar då samtliga bokade pass registreras oavsett om man deltar eller ej.Statistiken är fortfarande inte fullständigt rättvisande och det kommer den inte att kunna bli heller. Jag behandlar bara antalet gruppträningspass då det är bara de som visas på historiksidorna. SATS egen graf visar på antal incheckningar vilket också omfattar enskilda gympass. De syns dock inte i historiken. Hade man däreomot haft tillgång till tidpunkten för varje incheckning hade man kunnat dra slutsatser om evetuell tid i gymmet baserat på tidsskillnaden mellan incheckning och starttid för första gruppträningspasset t ex.

Totalt har det tagit mig knappt 20 timmar att bygga en Powerpoint-baserad statistikgenerator som automatiskt hämtar datat från SATS.se och genererar alla diagram. En stor del av den tiden fick jag lägga på att skapa själva diagramfunktionen, något som redan finns på deras hemsida. Tänk vad man kunde ha kunnat åstadkomma om man fick lägga vantarna på deras databas och webbserver :)

Applikationen är fortfarande i utvecklingsmod dvs jag kör den i Visual Studio 2010. Så för hugade spekulanter som vill ha ett eget ex så lär det nog dröja lite om det ens blir av med en slutgiltig version. Appen har uppfyllt sitt syfte, att visa på vad som enkelt kan göras.

1 kommentar:

 1. Hej,
  Försökte hitta nåt sätt att kontakta dig på här på bloggen utan att lyckas. Hade en undran om du vill ställa upp som bollplank då vi jobbar med uppdatering av Min träning just nu?

  Hälsningar,
  Fredrik
  Digitalt ansvarig, SATS

  SvaraRadera

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...