måndag 8 oktober 2012

Vikten av att få vara med och bestämma

På jobbet fick jag idag höra ett historia om hur människor kan reagera om de inte får vara med och bestämma.I syfte att förenkla skräphanteringen för städpersonalen så ersätter man alla personliga papperskorgar med en stor soptunna med lock mitt i varje kontorslandskap.

På en avdelning blev man väldigt upprörd över detta då det "var långt att gå" till den gemensamma tunnan. Vi snackar max 10 meter här. När syftet med besparingen förklarades började man istället gnälla över att nämnda tunna var försedd med ett plåtlock som väsnades och "störde" de som arbetade i landskapet. Avdelningen flyttade sedan på eget initiativ tunnan från landskapet ut i korridoren utanför för att slippa oväsendet från locket. Plötsligt var uppenbarligen avståndet, som mer än fördubblades, inte något problem längre.

Om människor ställs inför ett faktum där man inte har fått vara med att bestämma reagerar man ofta negativt. Hade tunnan ställts i korridoren från början så hade garanterat någon skarpsinnig individ kommit på fördelen med att ställa den mitt i kontorslandskapet och alla hade varit nöjda.

Bara en reflektion över ett I-landsproblem...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...