lördag 17 november 2012

Är det nån som funderat över vädret?


Har du det? Tagit en funderare på varför vädret är som det är och varför det inte längre är som det var. Jag har det. Vi skriver mitten på november och temperaturen är runt 8-10 grader. Plus! Som boende i Göteborg sedan väldigt många år är det kanske inte så förvånande med regn, rusk och plusgrader nästan hela vintern men på ostkusten(!).

När jag ändå skulle upp hit från Göteborg till min födelseort, Uppsala, hade jag hoppats på att kunna ta lite fina vinterbilder så som jag kommer ihåg att det var när jag växte upp.Från den tiden minns jag snö. Massor med snö. Varje vinter. Ja, visst, allt ter sig lite större när man är liten och massor med snö kanske inte var fullt så mycket snö men det var snö iaf. Nu är det tämligen snöfritt. I november! Det planterades perenner häromdagen i parken invid. Det brukar man sluta med i september.

Nyheterna de senaste åren har ofta handlat om extremväder, den kallaste och blötaste juni på en himla massa år, den varmaste februari på hur länge som helst, snökaos i New York, översvämningar på ett otal platser, extrem torka där det inte borde vara någon t ex Brasilien och USA, värmeböljor på olika ställen i Europa. Tyfoner, cykloner och skyfall. Listan kan göras hur lång som helst. Vad håller på att hända med vår planet - den enda vi har?

Från att ha diskuterat den kallaste sommaren i mannaminne till att börja snacka om det extremaste väderåret på x antal år. Något håller på att hända med vårt klimat och det är dags att börja fundera över vad det är som påverkar detta. Är det våra utsläpp? Är det solen? Är det en naturlig del av den klimatcykel som fortgår? Ska somrarna och vintrarna närma sig varandra och våra fyra fina årstider flyta ihop till en likartad grå, blöt , halvkall tillvaro son varar året om eller är detta bara en övergående tillfällighet? Forskarna verkar oense. Vissa pekar på naturliga orsaker, en del på människans påverkan. Vilka har rätt? Tiden lär utvisa men fram tills dess börjar jag iaf bli rätt sugen på att flytta till varmare trakter :)


2 kommentarer:

  1. Någonstans där det inte är regn o plus 8 året runt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Någonstans där de aldrig går under +20 :)

      Radera

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...