lördag 10 november 2012

Mjölkar kon mer om man slår den?


En fundering jag har haft angående uppsägningar i industrin är varför man är så otroligt snabbfotad avseende varsel så fort siffrorna inte följer marknadens förväntingar. Senast nu har Ericsson varslat närmare 10% av de anställda i Sverige baserat på att marginalerna inte längre är 2-siffriga och att man med denna åtgärd skall komma tillbaka till den nivån igen. Nu, i början på november meddelade man planerna på att varsla 10% av arbetsstyrkan och först i mars kommer de faktiska uppsägningarna.

Frågan kommer genast som ett brev på posten; kommer kon att ge mer mjölk om man slår den? Knappast! Det har bönderna redan fattat innan Jesus föddes. Att förvänta sig att arbetstagarna kommer att kunna prestera som vanligt, vare sig de vill eller ej, är ett rent önsketänkande. Om marginalerna är dåliga nu så kommer de sannolikt att bli etter värre om ett par månader - och då brukar årets slut alltid innebära en upphämtning för de flesta företag då man vill avsluta påbörjade affärer och stänga året med fanan i topp.

Hade man istället hotat kon och låtit kon förstå att om det inte kommer mer mjölk, då kan det blir allvar så kunde man kunnat uppnå ett vassare resultat. Kostnader är inte bara lön, det är resor och även andra förbrukningskostnader. Hade man gått ut med att t ex tydligt tala om att "vi måste förbättra marginalerna innan månad si och så och för att nå dit måste ni dra ner på resor, julmiddagar, etc".
"Är inte marginalen tillbaka på 2-siffrigt innan xx/yy, då tvingas vi varsla."
Då hade antagligen siffrorna kunnats förbättrats utan avskedningar då de flesta är rädda om sina jobb och gärna drar sitt strå till stacken bara man vet vilket strå som skall dras. I värsta fall hade man behövt varsla ändå men ett betydligt färre antal.

Med en kvartalsekonomi där varje siffra vänds och vrids på av marknaden, och som har en direkt påverkan på aktiekursen, är det mycket svårt för ett företag att göra annat än att tvingas till direkta synliga åtgärder, att ta till piskan, när ett indirekt hot egentligen hade kunnat fungera lika bra - och på sikt gynnat företaget då man ha kunnat behålla sin värdefulla kompetens istället för att göra sig av med den.

Jag har varit med om några vändor av dåliga tider genom åren. Morötter kan fungera rätt bra de med om jag minns rätt :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...