lördag 10 november 2012

Pendlare - ett riktigt tålmodigt släkte


Tidig fredagmorgon på Uppsala Centralstation och sista dagen på min första pendlarvecka mellan Uppsala och Kista. Det var en kall morgon, kvicksilvret stod på -5 grader och det fanns inte ett moln på himlen. Solen var på väg upp borta vid horisonten och det skulle till bli en fantastiskt vacker dag.


Upptåget kom i tid från Tierp för att plocka upp en frusen och otålig skara resenärer från Uppsala. Denna dag var lite lugnare än tidigare i veckan då antagligen en del var lediga,jobbade hemifrån eller kanske reste på andra tider. Perrongen brukar vara knökad med folk som likt schackpjäser på ett bräde försöker hamna på rätt utgångsläge för att snabbt komma ombord och komma över någon av de eftertraktade sittplatserna.


Trängseln var som sagt inte särskilt stor denna morgon och det var förhållandevis lugnt vid påstigningen. Trots detta fick många stå, jag själv inkluderad. Tidigare i veckan har det varit ett hårt tryck på Upptåget mot Upplands-Väsby och när morgontrötta individer tvingas konkurrera om de få sittplatserna vaknar djävulen till liv i många. Det knös och det bökas med vassa armbågar, väskor eller vad man nu kan tillgripa för att hinna först. Den som är hänsynsfull får tyvärr stå.


Jag såg att SL ska börja trafikera sträckan hela vägen till Uppsala via Arlanda och det borde kunna bli ett lyft, i vilket fall som helst för Uppsalaborna som får gå på tåget på ändstation. De som kommer från Tierp och ska vidare mot Stockholm kommer däremot att få lämna sina sköna platser och slåss med alla andra på lika villkor när de ska byta i Uppsala.


På tåget försjunker snabbt alla ner i sig själva. En del sitter och jobbar, många kollar nyheterna på sina surplattor, en del uppdaterar säkerligen sin Facebook på sina telefoner. Vissa pillar i sig frukost och en hel del utnyttjar de sista dyrbara minuterna till att få den sista välbehövliga sömnen innan arbetsdagen ska börja.Gemensamt är att de flesta hänger med nacken och grundlägger nästa stora folksjukdom - "Facebook-nacke"?Framme i Upplands-Väsby så kommer anslutande pendel från Märsta med bara några minuters väntan och resan går vidare in mot Stockholm, i mitt fall till Helenelund och Kista.


På vägen hem från jobbet, på Helenelunds station, så slet jag upp kameran och lyckades få till en riktig skön bild på Arlanda Express som fräste förbi transporterande en annan typ av pendlare, flygresenärer, till sina transporter vidare.


Väl framme i Uppsala på kvällen hade det mörknat och ett stort gäng pendlare, denna gången på väg mot Tierp, stod i ett kylslaget Uppsala och stampade för att komma över de nu lediga sittplatserna som vi, som gick av tåget, lämnade efter oss. 


Så slutar en dag i en pendlares liv. Jag gör detta i endast 4 veckor. Jag avundas inte de som gör detta varje dag och hoppas verkligen att SL kommer att tillföra ett mervärde här med t ex fler sittplatser för de resande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...