lördag 29 december 2012

Från band till moln till vad?

Jag är precis i stadiet av att skaffa mig ett "personal cloud", ett alldeles eget moln att lagra saker i. Jag insåg då plötsligt att det gått 30 år sedan jag köpte och byggde min första dator och det faktiskt har hänt en hel del sedan dess.

På hösten 1982 köpte jag mig min första dator någonsin, en Sinclair ZX81 i byggsats. Det  baserades på föregångaren ZX80 som var den första egentliga hemdatorn. ZX81 var bestyckad med 1KB RAM och 8KB ROM och processorn tickade på med 3,25Mhz. Upplösning 256x192 pixlar i sv/v. Tangentbordet var ett platt "touch" bord á la miniräknare i kreditkortsformat. Programmen lagrade man på vanliga kassettband och överförde via audio kabel till datorn.

Luxors ABC80 datorer hade funnits några år men var alltför dyra för privatpersoner att köpa in men det var på en sådan jag lärde mig programmera under gymnasietiden.

Året därpå köpte jag mig en Sinclair ZX Spectrum. Den kom med samma processor men med 16KB ROM och hela 48KB RAM. Upplösningen var nu 256x192 pixlar i 16 färger och tangentbordet hade "riktiga" knappar av suddgummityp. Förutom bandspelare kunde man nu lagra datat på små bandstationer kallade Microdrives (se bilden). Priset var högt, på den tiden kostade maskinen exkl. bandstation drygt 2,500kr. Spel fanns det gott om; Tetris, Arkanoid, Manic Miner etc.
VIC64, som var den största konkurrenten på den tiden, var en bättre spelmaskin men Spectrum vann på sin klockfrekvens om man gillade att utveckla själv vilket jag gjorde.

Första riktiga PC:n inhandlades 1986, då priserna hade fallit till nivåer överkomliga för vanligt folk, och för den förmögenhet jag erlade fick jag en liggande sk desktop modell med en 8088 processor som tickade med 4,77Mhz men som med en turbo-knapp kunde klockas upp till fantastiska 8Mhz(!). Maskinen var bestyckad med 640Kb RAM, en 5,25 tums dubbelsidig floppy, ja det fanns enkelsidiga innan, och en RLL-kodad hårddisk på enorma 32MB - top notch på den tiden. Upplösningen på skärmen var VGA grafik dvs 640x480 pixlar i 256 färger. Wow! Första versionen av Windows dök upp runt den här tiden också vilket jag så klart skaffade mig. Installations-filerna fick plats på några disketter.

1986 hade vi på jobbet köpt in PC AT datorer med 286-processorn och ett år senare ett par Compaq 386-maskiner. Vid den tiden utvecklade jag 3D simuleringar för radarutbildning och vågutbredningsdiagram för fasstyrda radarantenner. Ett diagram tog på en 386:a ca en natt att generera. Det hade varit kul att köra den simuleringen på en modern PC idag.

När jag började plugga på IHM 1993 köpte jag mig en tidig laptop, en bärbar 486:a DX2/50MHz med monokrom skärm (för att hålla ner priset) för att ha i mina studier. Kombinerat med en handscanner , OCR-program och en ordbehandlare var det en stor hjälp i studierna medan andra var tvungna att skriva av informationen på skolans maskiner. Datorn var svindyr enligt dagens mått.

När jag började jobba på EHPT 1995 blev jag efter några månader betrodd med det senaste av det sena, en av de första bärbara Pentium-datorerna från Toshiba. Med en klockfrekvens på 75Mhz fick den t o m en del stationära maskiner att förefalla stå still på den tiden. Priset? 60,000kr(!)

Första stationära Pentium-maskinen köptes in privat ett år senare och på den vägen har det gått. Ny maskin ca vart 3:e år. Tack och lov skapades begreppet Hem-PC vilket gav mig 2 riktigt bra maskiner med 6 års mellanrum (köpte en egen emellan). IT avdelningen på jobbet var snälla mot mig också och försäg mig med det senaste hela tiden mot att jag gav feedback på maskinerna.

Under åren byggde jag en och annan dator samt utvecklade programmeringsverktyg till dem mest för att det var kul. När jag var klar och hade uppnått önskat resultat skrotade jag projekten och använde komponenterna till annat.

Så nu sitter jag med en 2 år gammal I7:a med 12GB RAM och 1TB disk samt en laptop med en I5:a, 6GB RAM och 500GB disk med 24GB SSD cache och håller på att försöka skapa någon form av hållbar lagringslösning för framtiden vilket blir ett personligt moln där jag kan komma åt saker medan jag är mobil samtidigt som jag har prylarna hemma.

En snabb jämförelse med min nuvarande stationära burk (som börjar bli till åren) mot min första Sinclair ger en del hissnande aspekter på teknikutvecklingen:
RAM har ökat från 4Kb till 12Gb dvs ca 3 miljoner gånger mer.
Extern lagring från 360Kb till 2 TB dvs sådär 6 miljarder gånger mer.
Processorhastigheten är väl lite värre: från ca 3 MHz till ca 3 Ghz vilket gör ca 1000 gånger snabbare. Lägg till detta en bussbredd som ökat från 8 till 64 bitar dvs 8 ggr mer data behandlas samtidigt och att dagens processorer jobbar med flera kärnor så blir skillnaden hissnande.

Så...var är vi om 30 år från nu tro? Tänk en tid när dagens monstermaskiner kommer att betraktas som trögare än en miniräknare och några ynka TB i lagring kommer att anses skrattretande lite. När kommer första inplantatet till hjärnan för direktkommunikation med datorer? Utökat mänskligt minne? Backup av alla dina minnen. Vad som helst kan ligga framför oss, möjligheterna är oändliga. Spännande!


Fotnot:
En kul grej på den tiden när PC:n var ny och det köptes in några få exemplar av de dyra maskinerna var att de hamnade på höga chefernas skrivbord. De var mer eller mindre oförmögna att använda sig av prylarna men det såg bra ut på skrivbordet och ansågs väldigt exklusivt att ha en dator. Vi som kunde använda grejerna till något nyttigare än att samla damm fick nöja oss med generationen innan.

De oanvända 286:orna kom oss "fotfolket" tillhanda först när cheferna bytte ut sina till de nya 386:orna, vilka vi fick tillgång till något år senare när 486:orna köptes in. Lustigt det där.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...