lördag 15 december 2012

Kaxiga effekter med HDR

Det mänskliga ögat är ett oerhört känsligt instrument och även bildbehandlingen vi har. Detta gör att vi uppfattar ett mycket större exponeringsomfång än vad en kamera klarar av att fånga på en bild. Alla känner igen situationer där man har ett fantastiskt vackert motiv i motljus och slänger upp kameran för att sedan antingen ha en kraftigt underexponerad bild där motivet är nästan helt mörkt eller där motivet är korrekt exponerat men solen och himlen är helt utfrätt. Ett annat exempel är t ex inomhusbilder i t ex kyrkor där solen faller in genom fönstret och man ska försöka återge den fantastiska ljussättningen. Med HDR så går det.

Bilderna på den här sidan är mina första experiment med denna teknik och det finns såklart massor att lära sig. Klicka på bilderna för att se dessa i större version.


HDR står för High Dynamic Range och är en teknik för att med hjälp av flera efter varandra följande bilder, med olika exponering, av samma motiv skapa en sammansatt bild som täcker in hela exponeringsomfånget. En HDR bild byggs normalt upp av mellan 3 till 5 bilder och har ett exponeringsomfång av minst 3 bländarsteg. Alla bilder ska vara tagna med samma bländare men olika slutartid och givetvis ska motivet hålla sig stilla under tiden varför det är lämpligt med stativ och stillastående föremål. Skärpan måste hållas på samma ställe under samtliga bilder så kör manuellt.


Min kamera, liksom många andra moderna kameror idag, har en inställning där jag kan ställa in ett totalt exponeringsomfång och sedan skjuter kameran iväg 3 bilder efter varandra med olika exponering. Jag experimenterade lite i förra helgen och tog mig friheten att köra på frihand och använde kamerans snabbhet att skjuta iväg de 3 bilderna istället. Min kamera tar först den normalexponerade vilden, sedan en underexponerad och slutligen den överexponerade bilden.


Bilderna använda jag sedan Photoshop till att skapa min HDR bild med. Trots att HDR-tekniken främst är avsedd att komprimera ner dynamiken till en bild som motsvarar det ögat ser i verkligheten går det också att få fram riktigt grymma effekter genom att man överdriver olika lager och inställningar. Bilderna ovan är de 3 orginalbilderna med olika exponering som jag tog och bilderna nedan är de olika resultat som jag plockat fram i Photoshop; en fotorealistisk och 2 med diverse olika effekter.
 
 
Slutligen kan jag bara säga att jag gillar detta sätt att lyfta fram effekter ur bilder och det är något jag kommer att fortsätta experimentera med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...