fredag 18 januari 2013

Flygsäkerhet - för vår skull? Eller politikernas?

Jag har länge retat mig på flygsäkerhet eller rättare sagt den omfattning i vilken den bedrivs. Under flera år pendlade jag med flyg mellan Landvetter och Bromma 4 dagar i veckan och med tiden ökade också kraven på flygsäkerhet och procedurerna i säkerhetskontrollerna blev alltmer rigida och i vissa fall också förnedrande.

Att tvingas ta av sig bälte kan verka trivialt om man inte är såpass överviktig att bältet blir väldigt viktigt för att hålla upp byxorna. Att ta av sig skor är egentligen inte en big deal om man inte dras med fotsvett och tvingas lämna fuktiga fotavtryck efter sig. Att en kavaj räknas som ytterplagg och skall tas av är väl inte heller hela världen om man inte råkar vara kvinna och bara har en flortunn spetshistoria på sig under. Listan kan göras längre.

Av med bälte, klocka, plånbok. Lyfta datorn ur väskan och öppna den. Jag hade ofta på mig mina westernstövlar och tvingades alltid ta av dessa. Då de satt som sprejade behövde jag ofta hjälp med att dra av dem. Under tiden åkte datorn och värdesakerna igenom och hamnade utanför mitt synfält med den oro det innebär för att någon skulle sno t ex plånboken. Två gånger om dagen, fyra dagar i veckan i 4 år. Man tröttnar, det gjorde jag. Det är därför jag helst åker tåg numera.

Sen anser jag att vissa regler är fullständigt uppåt väggarna vad beträffar logiken i det hela. Tar man med t ex en halvliters Coca-Cola flaska som bara har en skvätt kvar på botten får man inte ta med den in då "behållaren" överstiger 1 dl. Däremot är det ok att köpa sig en exakt likadan behållare när man väl är igenom. Sen kommer vi till listan med alla andra prylar man får ta eller inte får ta med sig i handbagaget vilket kan göra vem som helst totalt förvirrad. Transportstyrelsen har på sin hemsida listor sorterade efter område som talar om vad man får och inte får ta med sig. Enkelt? Inte alls. Dessutom verkar inte personalen i säkerhetskontrollen följa detta utan har egna regler.

  • Jag får inte ta med mig en batong eller bollträ. Däremot walkingstavar eller en cykelpump (de kan vara rätt stora) är ok.
  • Jag får inte ta med mig diverse verktyg där skaftlängd eller bladlängd överstiger 6 cm. Däremot verkar jag kunna få ta med mig en skiftnyckel(!) i och med att den anges separat (jag har heller aldrig sett en skiftnyckel som är kortare än 6 cm). Jag äger en väldigt stor sådan.
  • Borrar, oavsett storlek, får inte medföras, däremot en virk- eller sticknål är ok. Nog tror jag att en lång sticka gör mycket större skada än t ex en liten 0.5mm borr som är 4 cm lång.
  • En nagelsax, typ 6cm, anses farlig, dock inte ett par skarpslipade skridskor. HUR FAN MENAR DE EGENTLIGEN?
Skiftnyckel får man tydligen ta med sig men varken en liten sax eller den pyttelilla borren!

Jag har en känsla av att allt handlar om att visa att man har koll, inte att de facto ha det. Om någon verkligen vill smuggla in saker genom säkerhetskontrollen i syfte att skada andra så är det inga problem. Det finss material som är minst lika hårda som stål men som inte syns i detektorer. Explosiva flerkomponents-ämen i vätskeform kan smugglas in i lagom små 1dl portioner och sedan blandas i större, godkända, behållare köpta i taxfree zonen. Så, har vi kontroller bara för att skapa arbetstillfällen eller är det för att blidka politikerna? Inte kan det väl iaf vara för att hindra terrorister? De lyckas ju ändå om de vill. Bara en tanke...Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...