söndag 13 januari 2013

Träna mindre med träningsklocka

 
Jag trodde aldrig att jag skulle hamna i situationen att jag skulle dra ner på min träning efter jag skaffade träningsklocka men det är precis vad som håller på att hända. Ja, kanske inte färre tillfällen per vecka, men ett annorlunda upplägg med färre konditionspass.

Innan jag hade järnkoll på pulsen så gick jag på mina spinningpass och körde järnet, var jättenöjd med att vara helt slut efteråt och stolt med min prestation. När jag skaffade mig min Suunto Ambit började jag logga alla pass och också försöka komma fram till vad jag har för maxpuls. Det finns olika sätt att räkna på maxpuls, t ex 221-ålder, eller så gör man ett maxpulstest. Man kan också göra som jag gjorde; under en period i november där jag tränade väldigt lite, bara 2 ggr per vecka, så körde jag tills jag kände ett lätt illamående. Var pulsen över 96% höjde jag med några slag. Under den perioden höjde jag min maxpuls med ca 8 slag från det jag trodde jag hade innan.

Tillbaka i gamla träningsrutiner har jag märkt att det blir allt svårare och svårare att komma upp i puls och den senaste veckan har jag med mycket stor möda lyckats pressa mig upp över 91%. De där procenten motsvarar de 8 slag per minut jag hade ökat med under november.

Klockan har också en beräkning av föreslagen återhämtningstid mellan passen och den senaste tiden har jag gått in med en kraftig återhämtningsskuld till varje pass vilket jag inte hade i november. Det klart att om man går in på ett pass med en återhämtningsskuld på 117 timmar så kan man inte prestera maximalt. Kontentan av det hela blir att dra ner på ett antal brutala konditionspass och byta ut dessa mot styrketräning som inte drar iväg pulsen lika högt och därför inte kräver särskilt mycket återhämtning för hjärtat.

Kommande träning kommer sannolikt att bestå av två 90-minuters spinningpass, ett Kinesispass, och två pass i gymmet per vecka. Om kroppen sen orkar kan det bli ytterligare ett kortare pass med t ex spinning eller något annat. Jag ska testa detta under en månad för att se om pumpen hämtar sig och jag kommer upp högre i puls igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...