onsdag 9 januari 2013

Uppe i det blå med ett eget Personal Cloud

 
Då har jag till slut skaffat mig ett alldeles eget "Personal Cloud".  Hela idén kom när jag skulle försöka spara lite på elkostnaden hemma. Jag har haft en dator stående som hemmaserver och som har varit igång dynget runt för att ta backuper på allting. Framförallt är det filmer och bilder jag ogärna vill bli av med i en framtida diskkrasch. Frågan är ju inte om, utan när, det händer. Diskkrascher inträffar, det är oundvikligt.

Hittills har jag haft allt media på mitt Mediacenter, en dator som också går dygnet runt, och backat upp allt data till hemmaservern. En del media har jag gjort åtkomligt på Internet från hemmaservern men det har inte direkt funkat särskilt bra och gränssnittet har varit bökigt att jobba mot.

Nu har jag skaffat en NAS från Netgear där jag har två 3 TB diskar i RAID1, dvs speglade, så att om en går sönder så finns datat kvar på den andra. På NASen har jag kopplat in ytterligare 2 st USB diskar om 2TB vardera vilket jag frigjorde från de andra maskinerna när jag flyttade datat. Dessa USB diskar funkar nu som backup-diskar till NASen för ytterligare säkerhet med inkrementella backuper varje dag. Jag gillar hängslen och livrem....och fallskärm.

NASen klarar också av att dela ut accesser på olika mappar, shares, mot maskinerna hemma och mot Internet. Man sätter upp användare med olika accessnivåer och man kan komma åt mapparna som vanliga nätverksdiskar på datorn oavsett om man är hemma eller på resande fot. Det finns också en klient till Android som gör att jag kan komma åt mina filer på telefonen om jag så önskar. Mycket najs!
Den innehåller även en "dropbox"-liknande funktionalitet där kataloger på flera maskiner ska kunna synkas mot varandra men det funkar "sådär". Man måste manuellt initiera synken på den maskin man är på och man kan bara ha en maskin aktiv i taget dvs loggar jag på en maskin logas jag ur på en tidigare. Bra däremot är att jag nu automatiskt kan få hem alla mina bilder jag tar med telefonen rätt i på en mapp på mitt NAS istället för att gå över Google eller Facebook där rättigheterna till ens bilder är lite tveksam.

Ytterligare en riktigt trevlig feature på NASen är att den klarar av att styra en USB TV-mottagare så att man kan låta NASen spela in programmen som man sedan kan se på sin TV eller på mobilen. Man kommer åt programtablån från t ex sin telefon därifrån man kan programmera inspelningar även när man inte är hemma. Som sagt, en mycket intressant feature. Med denna möjlighet och med allt media på NASen tillgänglig från både förstärkare och TV via DLNA kommer Mediacentret snart att ha spelat ut sin roll (eller behöver iaf inte stå på dygnet runt). Vi får se vad framtiden utvisar.

Hemmaservern är nu iaf nedstängd och ca 1000kr/år kommer att sparas i elförbrukning. Med ett nedstängt Mediacenter kommer jag att spara ytterligare lika mycket.

Just det ja, vill man ha nåt som är enkelt att installera, välj en annan NAS. Detta var emellanåt riktigt bökigt att få till. Bara som ett exempel; om ett användarnamn, som ska användas för att accessa NASen, inte får innehålla vissa tecken borde det då inte finnas en spärr mot, eller ett meddelande om, att man inte ska mata in dessa? Sen står man där och kan inte koppla upp sig från nätet och fattar inte varför :S

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...