tisdag 9 april 2013

Att plåta IR-bilder

 
Emellanåt måste man testa lite nya prylar och att ta IR-bilder har alltid lockat mig när jag sett andras resultat. Jag köpte mig ett hyfsat billigt IR-filter från DealExtreme bara för att testa.

Ett problem med IR-fotografering är att kameror är utrustade med ett filter som är till för at avlägsna IR-ljus då det betraktas som smutsigt ljus. Det ligger fel i fokus och det återger felaktiga färger. Vill man  plåta med ett IR-filter på en vanlig kamera gäller rätt långa slutartider. Ju bättre kamera desto bättre filter vilket innebär längre slutartider.

De exempel jag sett är tagna med filter runt 650 nm och filtret jag fick tag på ligger på 850 nm. På första provskotten fick jag inte med ett jota. Nu har jag en kamera som nog kan räknas som mycket bra och IR-spärrfiltret är nog också väldigt bra tilltaget, iaf för området över 800 nm.

Efter ett tags funderande sköt jag iväg ett par provskott direkt mot solen med kort slutartid och fick ett skönt resultat. Visserligen blev bilderna helt lila men med lite färgjustering i Lightroom så blev det rätt fräckt ändå. Det bästa är att vid nästa solförmörkelse vet jag precis vilket filter jag ska ha på kameran! 

Det kommer att bli ytterligare provskott på soliga dagar med längre slutartid men mer om det en annan gång. Här är bilderna!

På bilden ovan hade jag inte motljusskyddet på så där har vi ett intressant blänk. Bilden nedan är riktad direkt mot solen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...