torsdag 18 april 2013

Oblivion, en kanonfilm

 
Häromdagen var jag och Heléne på Bergakungen och kollade på Oblivion, den nya filmen med Tom Cruise. Har du inte sett den kan jag rekommendera den varmt. Den var välgjord och spännande och den bjöd på ett antal "nu vet jag precis" som sedan omkullkastades av att saker inte alltid var som man trodde. Alltid kul med överraskningar. Riktigt bra var den.

Dock hade man från regissörens sida missat lite prylar i sin jakt på bra effekter och det var några stycken jag reagerade särskilt för. Utan att berätta vad filmen egentligen handlar om eller hur den slutar kan man säkert lägga fram följande fakta:
  • Jorden blir anfallen
  • Månen skjuts sönder
  • Med månens gravitation borta/avsevärt förändrad påverkas ebb och flod så pass att jorden drabbades av ett antal översvämningar
  • Filmen utspelar sig ca 60 år efter anfallet
  • Byggnader är begravda i sand och grus. T ex sticker bara den översta delen, 20 meter,  av Empire State building upp ur sanden. Resten av Manhattan är mer eller mindre begravd.
I en scen ser man månen sväva runt. Större delen finns kvar fast den har kluvits till en del. En ring av grus kan skönjas typ Saturnus ringar och jag ställer mig frågan; om merparten av denna jättelika himlakropp fortfarande är kvar i sammanhängande omloppsbana - påverkas ebb och flod så till den milda grad då?

Var kom all sanden ifrån som begravde allt? Flodvågor sopar med sig saker men sååå mycket sand?! Om vi nu leker med tanken att det verkligen blev flodvågor så kan man nog anta att med den rörliga massan av vatten som behövts för att få med sig all den sanden skulle nog byggnaderna bara sopats bort. Vi snackar megabläster.

Det finns fler men de går inte att beskriva utan att berätta för mycket. En fråga måste jag iaf få ställa till: å hur i hela friden fick man ur bomben i lådan utan att väcka henne?!

Trots en del av dessa oklarheter vad filmen rent ut sagt skitbra. Den öppnar nog upp för en prequel också. Vad hände under anfallet?

Denna filmen måste jag se en gång till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...