fredag 24 maj 2013

Mäktig fotolagring i molnet

 
 
Google Drive, Microsoft Skydrive, Dropbox...och en hel hög andra molntjänster finns att tillgå numera, alla med lite olika funktionalitet, alla med varierande mängd fritt utrymme.
 
Mellan 2-5 GB fritt brukar man få och sedan finns det olika verktyg för själva datahanteringen. För mig som håller på mycket med bilder och vill lagra och/eller tillgängliggöra dessa i molnet finns några alternativ. Facebook t ex gör det väldigt enkelt att ladda upp och dela bilder men upphovsrättsmässigt har man mer eller mindre gett bort bilderna till Facebook. Dessutom är kvalitén efter uppladdning oftast undermålig då bilderna begränsas i storlek. Å andra sidan finns det ingen gräns för hur mycket man får ladda upp. Likaså är Instagram populärt men kvalitén är om möjligt ännu sämre och upphovsrätten också tveksam.
 
Flickr, som tidigare har varit "lagom" uppskattat, har gjort en rejäl satsning på användarna och har nyligen börjat erbjuda 1TB(!) gratis lagringsutrymme. EN TERRABYTE, ja du hörde rätt. Dessutom kan bilder laddas upp i fullstorlek, i mitt fall 22Mpixel vilket innebär ca 200,000 bilder, och upphovsrätten stannar hos mig som användare.
 
Man kan lägga upp album sk "Sets", gruppera dem i Gallerier, lägga på taggar, etc. Bilder kan ges olika upphovsrättsinställningar om man t ex vill tillgängliggöra bilder med olika villkor. Album eller bilder kan göras privata eller delas med släkt eller vänner. Man kan ladda ner bilder i varierande storlekar eller köra bildspel direkt på sajten. Klienter finns också för både Android och IPhone. Inte illa. Inte illa alls faktiskt!
 
Har man sen tillgång till mjukvara som t ex Adobe LightRoom går det att automatiskt publicera och synkronisera sina bilder till Flickr.  Jag vet inte om jag skulle använda Flickr som en typ backup av bilderna, det har jag min NAS till, men som ett utmärkt sätt att dela bilder med vänner och bekanta och att alltid komma åt bilderna - absolut!
 
Mig hittar ni här men ännu har jag inga "allmänt öppna" bilder. Jag har bara haft det i ett par dagar så det kommer. Har du själv Flickr är det bara att "adda" mig. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...