torsdag 16 maj 2013

Skanna diabilder - som att blänga på våt färg som torkar

 

Jag har påbörjat ett mödosamt arbete att gå igenom alla gamla DIA-bilder och överföra dessa till den digitala världen. För ändamålet har jag på jobbets fotoklubb lånat en diabildskanner som klarar av att skanna hela magasin istället för bara en bild i taget.

Trots att den kan sköta sig själv under tiden ett magasin skannas är det ett mäktigt arbete. Det tar ca en timme att skanna ett 40-bilders magasin och jag har runt 60 stycken(!) Alla är inte helt fulla men om vi säger ett snitt på 35 bilder/magasin så blir slutsumman dryga 2000 bilder. Bilderna håller väl sådär 4800x3200 pixlar och en TIFF-bild blir ca 40 MB så det kommer att ta plats detta. Jpeg genererar jag senare i LightRoom där jag ändå kommer att kompensera en del inställningar.

Då man omöjligen kan sitta och vänta på varje bild när det tar sån tid men ändå behöver vara i närheten för att byta magasin kan man förena nytta med nöje. Ett bra sätt är att jobba hemifrån ett par dagar och byta magasin så fort skannern tystnat. Det är väl ungefär lika ofta som jag annars går iväg och hämtar kaffe på jobbet. Jag vaknade också ett par gånger i natt så jag lyckades hinna med fyra magasin medan jag "sov". Optimalt borde jag hinna med runt 20 magasin/dygn på detta sätt.

Mycket är rena skräpet och har inget värde men det finns såklart en del guldklimpar som man kan titta vidare på. De absolut bästa bilderna kommer jag att plocka ur och behålla senare när jag har gått igenom alla digitala bilder. Resten kommer att slängas.

Nästa stora projekt blir att gå igenom alla tusentals pappersfoton och negativ men det blir en separat story.

1 kommentar:

  1. Hehe dina pappersfoton lär ju ta ännu längre tid. Tänk dig att stå där vid en scanner och byta ut hela tiden. För då måste man väl ta bilderna en och en?
    Starkt jobbat med inscanningen av dina diabilder i alla fall :)

    SvaraRadera

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...