onsdag 19 juni 2013

Alanyas stränder


Alanya har två stränder. Den östra stranden, som går under så många namn att den helt enkelt bara kallas den östra stranden, och Cleopatrastranden som ligger till väster. Stränderna är åtskiljda av den utstickande 300 meter höga Alanyaklippan.

Närmast basen på östra sidan av Alanyaklippan ligger Alanya hamn vars hamnområde är späckat med restauranger, nattklubbar och affärer. Här erbjuds både den bästa shoppingen, massor med restauranger och det bästa nattlivet.


Efter hamnen kommer en östra stranden som består av både finkorning sand men också grus och sten i olika partier. Direkt bredvid hamnen ligger en mycket långgrund strand som är perfekt för barnfamiljer. Dock finns det inga hotell i direkt anslutning till stranden utan stadshuset med ett parkområde ligger strax bakom. Här badar gärna lokalbefolkningen och man tar med sig det man vill ligga på och eventuella parasoller. Även på kvällen finns här en hel del familjer som sitter och pratar och äter något gott.


Efter detta parti kommer ett parti smal strand på ca en kilometer med hotellen liggande direkt på stranden bara några tiotal meter från vattnet. Här består stranden av finkornig sand men det kan vara lite grus och stenar på botten i vattenbrynet.


Vidare österut blir stranden något bredare men här är det varierande kvalité på sanden, allt från partier med finkorning sand till partier med väldigt grovkorning sand till klappersten. Det kan vara lite roligare bad här då olika bottenförhållanden gör att det bildas lite större vågor.

Den västra stranden, Cleopatrastranden, är en lång och bred strand som består av grovkorning sand. Det finns inga hotell i direkt anslutning till stranden utan de flesta ligger några hundra meter in från stranden avskiljda drån stranden av tennisbanor och parker.
Vattnet på denna sidan är klart och fint, till skuillnad från den östra stranden där det är grumligt och kan uppfattas som lite smutsigt. Det är också mycket djupare i vattnet här och man behöver inte gå långt ut innan man står med vatten upp till halsen.

Solstolar och parasoller finns såklart att hyra på bägge stränderna och priserna är detsamma; ca 4TL för en stol och 4TL för ett parasoll. Vill man ligga på handduk finns det mest plats på Cleopatrastranden samt den långgrunda delen närmast hamnen eller några km längre österut på den östra.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...