tisdag 18 juni 2013

Att resa med Solfaktor


Jag har varit i Alanya, Turkiet, på en semsterresa som köptes av Solfaktor, ett bolag som erbjuder billiga resor och har funnits på marknaden ett antal år.

Om man reser med ett av de stora charterbolagen får man normalt allting inkluderat, allt från flyg till transporter till hotell, reseledare och diverse arrangemang. Här har reseledarna och utflykterna strippats bort från paketet och man tillhandahåller en set av inhandlade tjänster från olika leverantörer som tillsammans skapar det saluförda semesterpaketet. Till ett mycket bra pris.


Hur funkar det då?
Jo, denna resa t ex var en kombination av en flygstol inköpt av Apollo, busstransfer med Elefti travel i Alanya, och ett hotell tillhandahållet av Sun hotels. Det fungerade.

En vecka innan avgång kom ett mail med en länk till ett resedokument från Apollo som skulle visas upp på Landvetter vid incheckningen. Själva flygtransporten sköttes av Novair.
Ankomsthallen på Antalya flygplats
En timme försenade anlände planet till Antalya där en kille från Elefti-travel stod med en Sun-skylt och samlade ihop passagerare som skulle med bussen. Där stod redan ett gäng som anlänt två timmar tidigare från Köpenhamn och väntade. Detta skulle väl möjligtvis vara nackdelen med att resa så här. Ving eller Fritidsresor har bussar till varje flyg. Här väntar man in flera flyg tills bussen är full vilket kan innebära några timmars väntan om man har otur.


Busstransporten från Antalya till Alanya tog ca 2,5 timmar och chauffören passade på att stanna en halvtimma, hos nån kusin antagligen, så vi kunde handla lite förfriskningar på vägen.


Framme i Alanya hände dock ett litet missöde. Bussen körde rätt förbi vårt hotell och när vi ifrågasatte detta så visade chauffören sin handskrivna lista och sa att hotellet inte fanns med på den (däremot fanns hotellet på den maskinskrivna listan som killen på flygplatsen hade). Efter lite tjafsande, här hade vi hjälp av en svensk turk, vände han runt bussen och släppte av oss. Den lite oroande tanken väcktes om att vad händer om den handskrivna listan inte är komplett när bussen ska hämta upp gästerna vid återresan?


Kl 02:30 sköttes incheckningen på lilla tvåstjärninga familjehotellet Sun Hotel Alanya snabbt och smidigt och bara efter några minuter kunde jag sluta ögonen i en ren fräsch säng i ett litet trevligt hotellrum. Hotellet var för övrigt ett litet trivsamt familjeägt hotell med endast ca 12-14 rum som låg precis vid vattnet.


Dagen innan återresan kom en bekräftelse på att bussen skulle komma till hotellet vid 17:20 och att det bara var att vänta i receptionen så skulle busschauffören komma och hämta gästerna. Precis så blev det också fast ca en timme försenat då vägen var avspärrad pga Triathlontävlingen som pågick utanför.


Efter en händelselös transport till flyplatsen blev vi avsläppta vid respektive terminal baserat på vilka hotell vi hade bott på så att vi snabbt hittade våra respektive flyg och kunde checka in. Taxfreeområdet är numera riktigt bra vad avser utbud men jag förstår inte varför priserna sticker iväg så fort man hamnar på en flygplats. Ett Whopper Meal på Burger King kostade 80 spänn(!) Hade man styrt priset på kvalitén skulle det snarare kostat en tia :-/


Även taxfree-priserna var höga, riktigt höga i en del fall. Det fanns lite specialpriser som var ok men annars var det rätt dyrt, framförallt på t ex godis. Men det var snyggt och prydligt och ordentligt med serviceinriktad personal. Ska man ha med sig något hem är det bättre att förbeställa från flygbolaget så det ligger på flygstolen.

Notera priset på dyrgripen: 3,140 Euro(!)Totalt sett var det hela bra skött med researrangemanget och blev ett komplett fungerande semesterpaket till ett fördelaktigt pris.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...