tisdag 18 juni 2013

Böneutrop kan vara rena tortyren


I Alanya, och som i de flesta städer i muslimska länder antar jag, står minareterna placerade så att de ska kunna nå ut med böneutropen till alla. I vissa fall där det inte är möjligt att placera en minaret har man helt enkelt ersatt den med ett par trutförlängare, aka megafoner, istället. Jag tror att de fanns ett par sådana megafoner i anslutning till hotellet jag bodde.


Jag associerar lite till telecom när jag tänker på täckningskartor för mobiltelefoni och undrar om de finns motsvarande täckningskartor för utropen. Varför har man förresten inte satt basstationerna i minareterna istället för på taken när "masterna" ändå är på plats med sådan täthet?


Normalt sett tänker man inte så mycket på böneutropen, fem per dygn, som sker med några timmars mellanrum under dagen, det hör liksom till när man är i ett muslimskt land och är en del av livet. Dock har jag en del problem med morgonutropet som skedde kl 04:30 varje morgon dvs i gryningen. Halv fem! Det är ju för fasen inte människovärdigt att behöva väckas vid den tiden varje natt, att alltid få sömnen avbruten. Ett kort ljud klarar man men detta håller på någon minut. Det är svårt att somna om sen. Dessutom vaknade tupparna av oväsendet och satte igång att gala, något de sedan höll på med ända tills soluppgången en timme senare. Att väcka folk när de sover som bäst är ju en vedertagen metod för tortyr. Efter en vecka av att vakna vid 04:30 och sedan ha svårt att somna om var jag allt lite mosig måste jag säga.


På förekommen anledning då någon nyligen kritiserade mig för att vara främlingsfientlig och inte ta kulturen dit jag kommer pga av att jag på Facebook kritiserade morgonutropet vill jag klargöra följande för att inte råka ut för detta igen:
Denna kritik inte har ett enda dugg att göra med vare sig främlingsskap eller kultur, möjligtvis religion. Religion och kultur är två helt olika saker. Jag gillar olika typer av kulturer och anser dem vara berikande.
Däremot gillar jag inte saker som väsnas på natten såsom fester, spårvagnar, skottlossning eller som i detta fall minaretsutrop vare sig det är i Turkiet, i Sverige eller någon annanstans. Dessutom gillar jag inte slamrandet i kyrkklockor på söndag morgon heller!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...