söndag 23 juni 2013

Facebook-bugg filtrerar bort kommentarer och inlägg


Facebook är i full färd med att rulla ut dels en ny design (igen) och införa hashtaggar á la Twitter och Instagram. Detta medför uppenbarligen problem. Undertecknad stötte på några egendomligheter igår.

En vän, Cie, lade ut en bild på Instagram som delades på Facebook. Jag kommenterade bilden och stoppade in en massa hashtaggar i kommentaren (bara för att jävlas lite). Helene som satt bredvid mig vid tillfället skrev också en kommentar till bilden. Resultat: vi bägge såg våra egna kommentarer men inte den andras. Cie såg Helenes kommentarer men inte mina. Vi fick alla aviseringar om att nån hade kommenterat men när vi klickade på länken i aviseringen syntes inget. För att krångla till det ytterligare så såg Helene mina kommentarer på sin mobil men där såg hon inte sina egna. Detta gäller för övrigt ett inlägg till där vi testade motsvarande saker.

Efter lite efterforskningar kom jag fram till att jag är den enda som kör den nya webb-designen, medan de andra kör den gamla. Tänk om Facebook har problem med att användare som har olika versioner inte alltid ser varandras kommentarer :-o Hur många kommer då att drabbas när detta rullas ut på bred front.Hur många kommentarer försvinner då bara ut i intet? Hur mycket information har redan gått till spillo?

Bilderna nedan visar min vy respektive den andra. Notera också skillnaden i hur presentationen ser ut i de olika versionerna av Facebook. Den övre är den nya. Jag ser "bilden" direkt i mitt flöde och kan kommentera den. I den undre ser Helene länken till bilden från Instagram (vilket inte jag gör) och har kommenterat den. Hon ser heller inte Instagrambilden som sådan i Cies album. Det verkar som man i det ena fallet kommenterar själva länken vilket inte visas i den nya versionen och vice versa. Inget vidare!

Eller är det en kombination av hashtaggning OCH versionsskillnader? Oavsett vilket så är detta inte bra. Jag är helt övertygad om att man känner till problemet men bara kör på som vanligt. FB har aldrig varit särskilt bra med att informera om förändringar och problem som kan uppstå, det bara rullar ut saker. Såna här saker tänker man kanske inte ens på, vi upptäckte det av en slump då vi satt bredvid varandra och kommenterade samma inlägg.

Mina kommentarer

Andra kommentarer


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...