fredag 14 juni 2013

Shoppingen i Alanya


Det självklara shoppingdistriktet med alla små affärer som säljer märkeskopior är i de gamla kvarteren precis innanför hamnen men de finns i stort sett hela vägen längs Atatürk Blvd mellan stränderna. Där säljs allt; skor, t-shirts, solglasögon, Beats-lurar, väskor etc. De turkiska kopiorna verkar vara mycket bättre överlag än det man hittar i Thailand men kvalitén varierar. Alla priser i affärerna anges numera också i Euro vilket blir lite jobbigt när man sen ska pröjsa i turkiska lira.


Prisbilden känns lite hög numera. Jag har en känsla av att anpassingen mot Euron och viljan att försöka närma sig EU har drivit upp priserna och detta gäller även mat och dryck. En 50cl öl, EFES, kostar 5TL vilket är strax under 20 kronor i butik. Det är dyrare än på systemet hemma. Butiker med alkohol är förresten lätta att hitta och har öppet dygnet runt.


Pruta måste man ju göra såklart om man ska köpa märkesgrejer och det kan verkligen sluta med varierande resultat. Från ner till 30% av utgångspriset till att de knappt vill gå ner något alls. Det hela handlar om tidpunkt på dagen och kundunderlag uppenbarligen. Mitt på dagen vid lunchtid är de rätt hungriga på att få kunder så då funkade förhandlingen rätt bra. Ett par timmar innan middagstid på sena eftermiddagen var det i stort sett kört. Då är de trötta och apatiska efter att ha stått hela dagen med lita att göra och de vet att turisterna strömmar till lite senare. Då vill de inte diskutera några större sänkningar utan väntar heller kändes det som.


Några riktpriser (på utgångspriset) kunde man hitta där många butiker låg på ungefär samma nivåer:
Enklare solglasögon: 5 Euro
Bättre solglasögon: 8 Euro
T-shirts: 5 Euro
Pikettröjor av hög kvalitét 35-45 Euro
40 par strumpor: 10 Euro
Converse-dojor: 30 Euro

Sen är det upp till hur duktig förhandlare man är.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...