söndag 9 juni 2013

Värsta powerwalken till citadellet

Alanyaklippan på kvällen
Dag två i Alanya och det var dags att se sig om ordentligt och varifrån gör man det om inte från den högsta punkten, Alanyas fästnings citadell, längst uppe på klippan. Till citadellet som ligger på nästan 300 meters höjd kan man ta sig med buss, taxi eller varför inte göra det ordentligt och gå. Från vårt hotell var det ca 5 km enkelväg varav ca 3,5 km på branta serpentinvägar. I dryga 30 graders värme får det verkligen svetten att lacka.

Som sagt, de flesta turister åker turistbussar eller jeep-safaris och också taxi och vi mötte en del jeepar på väg ner med tjoande turister i. Det finns dock några uppenbara fördelar med att använda benen; dels får man motion, dels får man se en hel del mer än om man swischar förbi i ett fordon. 


Går man, hinner man se en massa fina gamla byggnader och små detaljer här och där, Det finns många fina tillfällen till att få sköna bilder.
Redan halvägs upp är utsikten över Alanya hamn och den östra stranden helt fantastisk med det blåa vattnet och de höga bergen i bakgrunden. Den gamla muren ringlar sig ner längs bergssidan mot vattnet och man förstår att denna fästning var ointaglig på sin tid.


När man väl kommit upp till toppen och kommit in i själva citadellet möttes man av en fantastisk utsikt över Alanys bägge stränder. Cleopatrastranden ser helt fantastisk ut när man tittar västerut och här stupar klipporna nästan rakt ner i havet. Det är här man förstår hur stor staden egentligen är.
Citadellet i sig är en ren turistfälla. 10 TL i inträde och det mesta är en ruin. Som fästning finns här inte mycket att se och det är svårt att förställa sig hur det ursprungligen såg ut. Men för utsikten är det värt pengarna.Efter en stunds fotograferande var det dags att ta en liten drickapaus för att börja gå ner igen. Ca en tredjedel ner från citadellet finns en mycket trevlig liten restaurang vid sidan av vägen dit mest turkar besöker (alla andra far ju förbi med bussar). Här kunde man äta den mest fantastiska turkiska omelett och dricka en iskall öl till. De ska även arrangera grillaftnar här uppe och jag antar att det också mest är turkar som kommer då. Klart värt ett besök. Rekommenderas varmt.

 

Totalt tog vår lilla tur, med matpausen, ungefär fem timmar och det blev ca en mil promenerat och en himla massa bilder tagna.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...