fredag 12 juli 2013

Dagstur till Danmark med måsen Måsart


Igår åkte jag och Helene till Fredrikshamn på en dagstur. Hur kul är det egentligen? Dagstur till Danmark och den lilla byn Fredrikshamn med en massa pensionärer och barnfamiljer, vad får man ut av det? Massor! Det finns hur mycket som helst att plåta på en färja! Massor med roliga saker med mycket detaljer, rost och färg. Seden lite frokost med smörrebröd och öl när man är framme, det är livet på en pinne!


Med solen strålande från en klarblå himmel var det ett perfekt väder för en båtresa då det gick att vistas på soldäck större delen av tiden. Visst, det var lite kallt på morgonen, vi åkte kl 0800 med Stena Jutlandica, men det blev en fel del fotograferat de första timmarna. Göteborg är en otroligt vacker stad när vädret är fint och man kommer upp och får lite överblick. Många bra bilder blev det under avfärden.
Framme i lilla Fredrikshamn blev det en promenad på gågatan och givetvis frokost på "Farmors Café", en litet trevligt ställe, där vi käkade smörrebröd och öl. Mumsigt värre!  Det bodde en mås på taket bredvid och trots att den hade ungar så höll den tyst och skötte sitt. Svenska måsar har lite att lära!
Fredrikshamn är en trevlig liten stad och där finns nog en del att upptäcka om man stannar längre än de få timmar vi gjorde. En intressant detalj är de papperskorgar som står utspridda längs hela gångstråket. Dels är formen lite kul men det coolaste är att de har centralutsug. Inget behov av tömning där inte.
På vägen tillbaka, på den lite större Stena Danica, parkerade vi på aktra soldäcket och njöt av öl och vin i solen. Det var stundtals riktigt trångt och många hittade inte plats att sitta utan var tvungna att leta vidare någon annanstans. Samtidigt som folk hade svårt att få plats kunde man se en och annan som , helt utan hänsyn till andra, spred ut sig på en bänk som kunde räckt till fyra personer. Hon låg parkerad här från avgång till ankomst.En kul grej vi upptäckte på vägen hem är att det bor en mås, döpt till Måsart, på en av Stena Danicas livbåtar på styrbordssidan. Den har tydligen bestämt sig för att bo där och den stör ingen. Kocken kom ut och låt Måsart visa lite tricks när den fick fånga brödbitar kastade rätt ut i över relingen. Kul!
Jag gillar att plåta udda detaljer och sånt finns det ingen brist på på en färja. Totalt efter den lilla dagsturen kom jag hem med över 500 bilder som nu ska rensas och bearbetas.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...