söndag 7 juli 2013

Engångsgrill á la MacGyver


Engångsgrillar suger verkligen. Det går knappt att grilla ett par korvar på dem innan de brunnit ut. Dåligt luftgenomsläpp och dassigt med briketter. Dessutom har det mesta brunnit ur när tändvätskan väl slutat osa.

Jag bestämde mig för att designa en egen "engångsgrill" fast en sån där man kan återanvända utan att behöva släpa med sig så mycket prylar. Den fungerar förvånansvärt bra, funkar som en riktig grill men är extremt liten och behändig. Så här blev den till:


Ett rostfritt grillgaller med diameter på 45 cm inköptes från Clas Ohlsson för ynka 75 riksdaler.
Jag sågade av 3 sektioner, dvs ca 6-7 cm, på var sida för att göra den mer "rektangulär" och därmed packvänlig i en ryggsäck. De avsågade partierna passade jag in på respektive kortsida, efter att ha krökt till mittenpinnen något, och satte fast med ståltråd. Mittenpinnen utgör en "stopper" vilket framgår senare.

Som brikettunderlägg använde jag serveringsfat av aluminium, inköpta på ICA Maxi för 20kr/5-pack (dvs 4 kr stycket), där jag bockar upp kortsidorna ca 25% in från var sida. Dessa kortsidor utgör både vindskydd samt vägar för grillgallret att vila på.Det är hör dessa stoppers kommer in för att låsa fast sidoväggarna på aluminiumfatet.Grillen testades framgångsrikt i helgen uppe i Delsjöns friluftsområde och den klarade galant tre stora entrecoter samt potatis utan att svaja det minsta. En sten par var sida hjälper ytterligare upp stabiliteten men behövs knappast om man inte slänger på en flintastek. Jodå, med tillräckligt mycket briketter klarar den antagligen en sån också.


När grillningen är över slänger man aluminiumformen med askan och resterande briketter och tar endast med sig grillgallret hem igen. Helt perfekt och en klar MacGyver-lösning :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...