söndag 21 juli 2013

Räddat Delsjön från skogsbrand


Det har blivit en händelserik dag där lite dramatik av att avvärja en skogsbrand plötsligt blev dagens viktigaste gärning.

I detta kanonvädret var det ingen tvekan om var undertecknad skulle tillbringa dagen. Jag och Helene tog våra cyklar och drog upp till Delsjön för att grilla, som så många gånger innan, men det finns få ställen där man kan få så mycket lugn och ro som en bit bort mot Lilla Delsjön.


Vi hittade en "Go plats" och njöt av solen för fulla drag större delen av dagen. Lagom efter vi avslutat vår måltid kände Helene att det luktade brandrök och vi kollade lite längre bortåt och såg rök tränga fram ur skogen. Samtidigt dök det upp ett par damer, snattrande på ett språk som jag iaf inte förstår, och vi frågade om det brann någonstans längre bort där de kommit ifrån. De sade att det gjorde det och att de ringt brandkåren.

Både nyfikna och lite misstänksamma gick vi bort till den plats där vi sett damerna bada och det brann ordentligt på flera ställen längst ut mot vattnet. Helene ringde brandkåren medan jag med några andra som dykt upp försökte släcka elden med blöta ruskor - till ingen nytta. Det var väldigt torrt så elden spred sig snabbt.


Medan jag cyklade bort en bit för att möta upp brandkåren träffade Helene några andra som också var i full färd med att ringa 112 men de fick reda på att de redan hade kontakt med någon som skulle möta upp. Slutsats: damerna som flydde fältet flydde verkligen fältet och inte hade de ringt heller!


Efter ca en 20 minuter vilket kändes som en evighet kom då brandkåren och jag fick cyklat med dem till platsen och bevittna släckningen. Elden hade så spridit sig rejält inåt land på den korta tiden men de fick det hela under kontroll mycket snabbt, tack och lov. Bra jobbat av Gårda Brandstation!! Snabbt och proffsigt gjort!

Synd att jag inte fick en bild på de som flydde fältet bara :(
2 kommentarer:

 1. Jättebra gjort att du bidrog till att elden blev släckt. Fina bilder också. Tråkigt bara med den negativa tonen mot de utländska kvinnorna. Ser heller inte logiken i den slutsats du dragit om dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Logiken är solklar. Ett par personer kommer ur skogen efter vi hade märkt av röken och säger att de ringt brandkåren. Nästa person som ringde (dvs vi) hänvisade till att någon redan ringt men fick av larmtjänst reda att så inte var fallet. Ytterligare en person ringde strax efter detta och fick då reda på att vi redan ringt. Slutsats: Damerna hade inte ringt utan kom med en lögn.

   De hade tillbringat dagen och badat på den platsen där det brann. Sen bryr jag mig inte det minsta om varifrån de härstammar. Den negativa tonen är riktad mot just kvinnornas beteende och inget annat. Hade nån kommit ut pratandes på bred skånska hade jag antagligen nämnt detta också.

   Kanske hade det inte slarvat med en grillning, det kanske var en cigarett eller så var det något helt annat utanför deras kontroll orsakat det men faktum kvarstår: två personer lämnar en plats efter det att det börjat brinna och far med osanning om att de larmat brandkåren.

   Radera

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...