onsdag 14 augusti 2013

NFC, flopp eller succé


Då har jag blivit med ny telefon. Min gamla trötta Xperia Neo har ersatts av en Xperia Z som, fram tills "Honami" släpps, är Sonys flaggskepp med 5-tums skärm, 4-kärnig processor, vatten- och dammtätad, 4G och...NFC.

NFC står för Near Field Communication och är en liten krets som kan prata dels med andra NFC apparater genom att hålla dem mot varandra men också mot NFC-taggar. NFC-taggarna är i princip små minnen som går att läsa ock skriva till på mycket nära håll. Vi snackar några centimeter.  Man kan använda NFC för t ex betalningar via mobilen, låsa upp diverse lås, överföra data såsom elektroniska visitkort för att nämna några tillämpningar.

Taggarna används främst för att bära information som telefonnummer och webb-URLer men också kommandosträngar som kan utföra saker på din telefon t ex starta en app, sätta luren i tyst läge, eller ringa upp ett nummer. Det enda man behöver för att programmera de små rackarna är en gratis app. Jag använder "NFC Task Launcher". Som exempel har jag klistrat fast en klistertagg bak på min surfplatta. När jag håller telefonen mot taggen aktiveras omedelbart en WiFi hotspot i telefonen så att plattan kan koppla upp sig mot nätet via den. Håller jag den mot taggen en gång till så stängs hotspoten av.

Jag köpte lite taggar på Kjell.com för några tior stycket. Ett fyrpack kostar ca 80 kronor så det är ett helt ok pris om man vill leka lite. Nu gäller det bara att hitta på lite roliga användningsområden i väntan på att det kommer lite riktiga tillämpningar i samhället. Många nya Androidenheter levereras med NFC men det lär nog inte lossna ordentligt förrän Apple trycker in detta i sina iPhones. Frågan är alltså; blir det en total flopp av detta eller blir det en succé med en massa nyttiga tillämpningar? Framtiden lär utvisa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...