lördag 14 september 2013

Vräng och tänj med Photoshop CC


Idag har jag varit på Lindholmspiren i Göteborg och tagit en del bilder på alla fräcka byggnader som där. Vid ett tillfälle ville jag ha en nästan 180 graders panoramabild där jag skulle få med allt från nya hotellet Radisson-Blu, Navet och den spektakulära kuggen.


På grund av alla diverse hyrtoaletter och dessutom en lyktstolpe som stod i vägen var jag tvungen att stå rätt nära den utskjutande delen av Navet. Med ett 17-40mm zoom på högkant fick jag med det hela på tre bilder. Dock blev jag tvungen att tilta upp objektivet lite för att få med hela byggnaden framför mig vilket förvrängde perspektivet kraftigt. När Photoshop CC hade satt ihop mina tre bilder till ett panorama (ovan) var störtade sidorna kraftigt inåt.


Photoshop CC, liksom föregångaren PS6,  har en mycket trevlig funktion, att kunna tänja ett lager. Man kan i stort sett dra och vränga enskilda delar av bilden dit man vill för att tvinga helheten dit man vill. Bilden ovan är "färdigtänjd" och rutnätet indikerar hur mycket den ursprungliga bilden har blivit förvrängd för att uppnå det resultat jag ville.

Grymt bra program det där!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Svemester i Bergafjärden

I veckan tog vi en mini-svemester med Lasse & Lisa och åkte med upp till Bergafjärden strax söder om Sundsvall.  Här har Lisa sin ...