onsdag 16 oktober 2013

Lykien, dag 2: kyrkor och gravar

Detta inlägg är en del i en serie inlägg om att resa med TSS - Travel Service Scandinavia, RSD Reisen och NBK Touristic. Resan som beskrivs är en temaresa i Turkiet kallad Lykien och bygger på egna erfarenheter samt erfarenheter från medresenärer


Efter att ha kommit fram väldigt sent till hotellet som låg nästan en timmers bussfärd från Antalya flygplats var alla i bussen väldigt möra. Nycklar distribuerades hyfsat fort ut men det blev struligt med både att hitta till rummen och få väskorna till rummen. Vid 04:30 på morgonen dräller det inte av bell-boys.

Väl i säng vid 5-tiden satte vi väckarklockan på 07:00 då bussen skulle avgå redan vid 08:30 och vi behövde få i oss frukost, hur sugen man nu kan vara på mat efter att ha sovit i knappt två timmar. När klockan väsnades och proklamerade starten av tredje världskriget gick ögonen fullständigt i kors men det vara bara att ställa sig i duschen och försöka vakna.

Frukostbuffén var en av de största jag sett, fördelat på 3 olika platser. En jättebuffe med kallskuret och grönsaker, en buffe med varm mat som korvar, ägg och dyligt. En sektion med kockar som lagade mat på beställning och två dingande borde med diverse sötade bullar, kakor och frukter. På vägen ut kunde man dessutom få lite godis typ Turkish Delight också. Det kändes väldigt slösaktigt att vara såpass trött att man till fullo inte kunde äta och stoppa in av alla godsaker.


Dagens busstur som skulle bli 310 km snirklade sig o krokiga vägar längs kusten både nere vid havsnivån som uppe i bergen. Högsta punkten idag var på 600 meter. Första busstoppet, undantaget en liten thépaus på vägen, var vid 10-tiden i Myra där vi besökte St Nicholas kyrka som var under renovering.


Efter kyrkan, som erbjöd en massa bra möjligheter till lite annorlunda bilder, åkte vi vidare till ett ställe med klippgravar inhuggna i bergväggen. Inträdet dit ingick i nåt speciellt pluspaket som de försökte kränga på oss för 800 spänn (detta, en båttur på 45 minuter, en turkisk afton och luncher).


Vi som inte köpte paketet stannade på utsidan och plåtade istället. Det är ju ändå därifrån de ser coolast ut. Dessutom, vem behöver stuva i sig en massa mat när man sitter i en buss hela dagen utan att röra på sig. Lite frukt och en Efes duger fint det med. Turkarna håller på att fira nån högtid just nu så det slaktas får och getter till höger och vänster vilket framkommer tydligt med nyflådda hudar som hänger både här och där...och färskt kött på diverse kärror ;-)Sedan var det dags för lunchstopp och en båttur förbi några öar (för de som köpte pluspaketet). Vi sattes os med varsin Efes istället och hann med ett varv i den fantastiskt trevliga fiskebyn som jag totalt glömt vad den hette.

När alla var återsamlade åkte vi sista sträckan som var ca tre timmar till hotellet i utkanten av staden Fethiye dit vi kom fram vid 19-tiden, lagom för att njuta av en god buffé och dyka i säng. Sova? Njae, som sagt det är turkiskt firande och alla från Istanbul och andra stora städer har tagit in på hotell för att festa loss ordentligt. Här bankas det på trummor och sjungs med själ och hjärta. Kul har de iaf.  Vi då? Jo vi ska upp tidigt i morgon för att åka iväg på nya äventyr.


Fler inlägg om att resa till Turkiet med TSS:
Lykien - En temaresa med TSS till Turkiet oktober 2013

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...