lördag 19 oktober 2013

Lykien, dag 5 - I historiens fotspår

Detta inlägg är en del i en serie inlägg om att resa med TSS - Travel Service Scandinavia, RSD Reisen och NBK Touristic. Resan som beskrivs är en temaresa i Turkiet kallad Lykien och bygger på egna erfarenheter samt erfarenheter från medresenärer


Bussen lämnade vårt fina hotell, en halvtimma försenat pga betalningsstrul, vid halv nio-tiden. Målet för första etappen var den forntida staden Aphrodisias som ligger i närheten av Geyre och ca 23 mil österut från Izmir där vi övernattat.

Vägen dit gick genom vackra landskap och bergsområden. Vi stannade och tog en lunchpaus på vägen innan vi besökte själva  Aphrodisias. Den är mycket stenar, grusväg och lite halvgeggigt gräs på sina håll och vissa förstår kanske inte vikten av riktig fotbeklädnad när man ska ut i terrängen. Å andra sidan så besökte de väl bara själva museet, vilket inte jag gjorde. Det fanns ett stort museum på området som var både omfattande och informativt. Dock släppte de inte in personer med ryggsäckar och man lämnar inte en ryggsäck fullproppad med kamerautrustning obevakad i ett hörn.


Det blev en rundvandring på området istället. Trots den extra lilla tiden var det svårt att hinna med att se allt. Vi hade bara runt 90 minuter totalt på området och de i gruppen som besökt museet fick bara se en mindre del. Vi som sprang lite för hann med att se lite mer men fick å andra sidan mindre muntlig information.
Den antika stadion var helt fantastiskt mäktigt. Visserligen är Colusseum i Rom mycket högre men längden på denna, det var hur mäktigt som helst.

Efter Aphrodisias åkte vi vidare till Pamukkule, en stort område där varma källor lämnat vita kalkavlagringar längs bergssidorna och format bassänger med vatten. Vi stannade bara för ett kort fotostopp, såpass kort att man inte hann springa upp till toppen där de vackraste sakerna finns. Dessutom var det lite mulet så de vita kalkavlagringarna kom inte riktigt till sin rätt.Efter stoppet där åkte vi vidare till ett spahotell i närheten, Polat Thermal Hotel, där vi kunde bada i den heta utomhuspoolen som höll uppemot 60 grader. Hotellet var ok, uppenbarligen åker folk dir för spa-delen och den vara källan. Maten var under all kritik. Sönderkokta grönsaker och snustorr kyckling. Inte heller gillar jag kvarglömda plast och aluminiumbitar i korvröran till frukost. Tummen ner där.


Fler inlägg om att resa till Turkiet med TSS:
Lykien - En temaresa med TSS till Turkiet oktober 2013

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...