söndag 20 oktober 2013

Lykien, dag 6 - mattor så man blev matt


Detta inlägg är en del i en serie inlägg om att resa med TSS - Travel Service Scandinavia, RSD Reisen och NBK Touristic. Resan som beskrivs är en temaresa i Turkiet kallad Lykien och bygger på egna erfarenheter samt erfarenheter från medresenärer
 Vi lämnade hotellet strax efter åtta och satte kosan mot sydost och Antalya. Efter en timmes busstur stannade vi vid en mattfabrik vid Cankurtaran där vi stannade i drygt två timmar. Vi bjöds på en förevisning om hur man gör mattor, allt från hur man skapar silkestråden genom att värma upp och linda av tråden från silkeslarvernas puppor till hur själva vävningen går till.


Intressant i ca 20 minuter, sedan började säljsnacket. I en halvtimma fick vi sitta i ett rum där det förevisades mattor i ett högt temp varvat med säljsnack. Sa jag att vi bjöds på ett glas Raki innan? Allt för att få kunden lite välvilligare. Jo då, man kunde få te också.

Sedan släpptes alla ut i rummen där alla mattor hängde och samtliga fick ett påhäng av en slipad säljare.
Jag och Heléne flydde fältet direkt efter förevisningen. Vår välvilja grusades en smula när det var förbjudet att fotografera någonting när det visades mattor. Vi gick ut och njöt av solen istället den timmen alla andra bearbetades. Där fick vi, förutom lite goa solstrålar på oss, se en mycket märklig insekt. Hårig och ca 5-6 cm lång. Vad det är? Inte en susning!

En mystisk liten rackare

Efter att den sista i gruppen anlänt efter fullbordat mattköp åkte vi vidare mot Antalya. Vi körde upp genom bergen och passerade vackra landskap och hissnande höjder.


Högsta punkten var ett bergspass på drygt 1,500 meters höjd. Man bryter mycket marmor uppe i bergen och det fanns en hel del marmorbrott att titta på.


På lunchstoppet som skedde mitt ute på vischan uppe i bergen tog vi en liten promenad i grannskapet och kollade in saker och ting. Det fanns en liten affär vid vägkanten som sålde kryddor och annat kul.
Ytterligare en bensträckare blev det på vår 30-mila resa innan vi kom fram till hotellet, Ring Beach Hotel, några mil söder om Antalya vid sex-tiden på kvällen. Där fick vi efter incheckningen äta en middagsbuffé tillsammans med ett antal andra busslaster av turister från olika länder. Ljudnivån var mycket hög, trängseln och nivån på armbågarna ännu högre. Kvaliteten på maten tvivelaktig och hotellet för övrigt acceptabelt.

Antalya


 
Fler inlägg om att resa till Turkiet med TSS:
Lykien - En temaresa med TSS till Turkiet oktober 2013

2 kommentarer:

 1. Trevligt att läsa om din resa då jag ska göra samma om tre veckor. Tack för all nyttig info. Den mystiska lilla rackaren som nästan ser ut som en kolibri är en större dagsvärmare, en dagaktiv nattfjäril skulle man kunna säga. Finns mycket att läsa om den på nätet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Kul att lära sig nåt nytt :)
   Kom gärna tillbaka och skriv lite om din upplevelse av resan, det kan hjälpa fler att bilda sig en uppfattning.

   Radera

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...