tisdag 22 oktober 2013

Lykien - En temaresa med TSS till Turkiet oktober 2013

Jag har rest med TSS, Travel Service Scandinavia, till Turkiet på en åtta dagars temaresa, en sk bildningsresa, där vi med buss rest runt i sydvästra Turkiet och besökt ett antal sevärdheter. Då det inte har funnits särskilt mycket information om TSS så bestämde jag mig för att ta fram en serie inlägg om att resa med TSS,  RSD Reisen och NBK Touristic. RSD och NBK tillhör samma koncern som TSS. Resan som beskrivs bygger på egna erfarenheter samt erfarenheter från medresenärer som delat med sig av sina upplevelser och åsikter.


Turkland, here we come!
Då bär det iväg med TSS Travel Service Scandinavia till Antalya, Turkiet. Hittills har saker och ting funkat utmärkt med TSS. Alla papper har kommit i tid och det har t o m levererats tryckta resedokument i en trevlig mapp...


Freebird - ett turkiskt lågprisflyg
Planet för den bokade resan med TSS till Antalya, Turkiet var en Airbuss A320 som flögs av Freebird, ett Turkiskt flygbolag, som bara har åtta kärror, dock mycket moderna sådana.

Lykien, dag 2: kyrkor och gravar
Efter att ha kommit fram väldigt sent till hotellet som låg nästan en timmers bussfärd från Antalya flygplats var alla i bussen väldigt möra. Nycklar distribuerades hyfsat fort ut men det blev struligt med både att hitta till rummen och få väskorna till rummen. Vid 04:30 på morgonen dräller det inte av bell-boys.


Lykien dag 3, en lång etapp
Vi lämnade Fethiye vid åtta och färden bar i väg mot Dalyan, en naturskyddad lagun där Karettsköldpaddorna har en viktig fortplantningsplats, och där det finns en del lämningar av en forntida stad, Kaunos.

Lykien, dag 4 - Regn och lyxmys
Torsdagen skulle ägnas åt att besöka den antika staden Efesos där jag hade jag räknat med en hel del intressanta bilder. På morgonen möttes vi av regn och blåst. Vi tog en skön semesterdag istället och bara softade lite.

Lykien, dag 5 - I historiens fotspår
Bussen lämnade vårt fina hotell, 30 minuter försenat pga betalningsstrul, vid halv nio-tiden. Målet för första etappen var den forntida staden Aphrodisias som ligger ca 23 mil österut från Izmir där vi övernattat.

Lykien, dag 6 - mattor så man blev matt
Vi lämnade hotellet strax efter åtta och satte kosan mot sydost och Antalya. Efter en timmes busstur stannade vi vid en mattfabrik vid Cankurtaran där vi stannade i drygt två timmar. Vi bjöds på en förevisning om hur man gör mattor, allt från hur man skapar silkestråden genom att värma upp och linda av tråden från silkeslarvernas puppor till hur själva vävningen går till.
Lykien, dag 7 - Myntet har alltid en baksida
Upp med tuppen och en helt ok frukost, dock fanns bara te och kaffe att dricka. 
Bussen lämnade hotellet vid åttatiden som vanligt och vi begav oss till "Antalya Jewellery Center", en stor tillverkare/importör av guld, klockor och juveler. Där blev alla, efter ett kort försnack och förevisning, mer eller mindre punktmarkerade av varsin försäljare.

Lykien dag 8, hemresedagen
En dag utan att behöva flyga upp ur sängen för att hinna med bussen. En skön dag. En slappardag. Transporten till flygplatsen skulle inte lämna hotellet förrän klockan 17 så det fanns gott om tid att käka frukost i lugn och ro.
Frukosten, liksom middagen, på hotellet var helt enastående. Veckans bästa utan jämförelse. 

Vilka är TSS egentligen?

Att tänka på när man bokar resa med TSS

TSS är ett, har jag upplevt, trovärdigt företag. 
Det finns dock några saker du bör fundera över innan du slänger dig över telefonen och bokar en bildnings/temaresa med TSS i Turkiet bara för att priset är oemotståndligt billigt.

Tilläggspaket till Lykienresan
När man åker med TSS till Turkiet och har valt Lykienresan så erbjuds man två olika tilläggspaket till sin resa. Det ena är nästan ett måste och det andra något jag avråder att köpa.

Bilder på Flickr
Det blev en hel del bilder tagna på resan och dessa hittar man här på mitt Flickr.

TSS val av hotell
När man reser med TSS, Travel Service Scandinavia, så har man ett ospecificerat boende men det håller överlag en bra standard

Taxfree kan vara dyrare än i butik
Jag har varit i Turkiet ett par gånger i år och bägge gångerna har jag förundrats över priserna i Taxfreebutiken på Antalyas flygplats. De är dyra, riktigt dyra. 

21 kommentarer:

 1. Ett sånt trevligt sätt att få veta mer på en förestående resa. TAck

  SvaraRadera
 2. Instämmer med föregående talare. Tack!

  SvaraRadera
 3. Fanns det tid för bad?
  Sitter och funderar på en sådan resa.
  Mvh Sofia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, inte mycket. "Dag 3 Karien" när vi åkte med flodbåtar gjorde vi en dryg timmes stopp vid en jättebra strand. http://grymt.norvell.eu/2013/10/lykien-dag-3-en-lang-etapp.html

   Sista dagen går flyget rätt sent och där finns några timmar på det hotell man befinner sig på innan det är dags för avfärd till flygplatsen.

   För övrigt fanns det helt enkelt ingen tid till bad förutom om man hade turen att hamna på hotell med inomhuspooler.

   Radera
 4. Vi ska åka nästa vecka, min mor & jag - fantasiskt bra och intressant redogörelse för resan! Varmt tack för det - min mor är lite orolig över vad som komma skall, men med din information känner vi oss gott förberedda. Undrar bara; stressar guiderna gästerna mycket? Typ "skynda, skynda, upp på bussen!" Vad rekommenderar du för bagagemängd? En stor o en liten resväska kanske är för mycket att dra runt på? Förstår att man bör ha både typ ett par sandaler och ett par bra promenadskor att alternera med... Varmt tack än en gång!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack :)
   Jag upplevde inte att vår guide stressade det minsta. Vi fick alltid reda på när vi skulle vara tillbaka vid bussen. Antingen gick vi ihop eller så fick vi egen tid vid sevärdheterna. I de fallen talade han om var och när vi skulle samlas igen. Däremot är ju guider individer och med tanke på en del kommentarer från personer som åkt Kappadokien-resan så kan det nog variera. Det enda jag kan se som stressande är försäljarna vid matt-, juvel-, och skinntillverkarna men då är det bara att be om att bli visad utgången.

   Vad bagage beträffar så funkar en resväska som hamnar i bussens bagageutrymme och en mindre väska, typ ryggsäck, som man har med sig inne i bussen. Hatthyllorna i bussarna är små så det får i stort sett bara plats hattar där ;-)
   Hoppas ni får en bra resa!

   Bra promenadskor definitivt och tillgång till en jacka eller tröja när man är uppåt bergen. Det är lite kallare där.

   Radera
  2. Hej!
   Jag och min man tog del av din berättelse innan vi åkte så tusen Tack för den informativa och proffsiga upplägget. Nu har vi kommit hem och vi är riktigt nöjda med Lykienresan. Hade tur och fick en turkisk tjej som hade bott i Norge och pratade mycket bra svensk/norska. Toppentjej. Om vi ska ta någon nackdel så fick man väldigt lite tid för sig själv..tidiga morgnar och sen ankomst till hotellen och hotellen var i mitt tycke 3.knappt 4 stjärnor. Vi hade 6 hotellbyten så lite kämpigt blev det med allt ihop packande hela tiden. Men det var ju en Kulturresa och man fick uppleva och se mycket, så vi är jätte nöjda ändå. Funderar redan på kappadokienresa men då i april. Guiden sa att april och maj är vackraste månaden då allt grönskar och blommar så fint. En än gång Tack för din proffsiga information ang. denna resa till Lykien.

   Radera
 5. Akta er noga. Detta är en krämarresa. Man ser mer av parkeringsplatser än något annat. Inte en timmes rekreation. 13 bussar till samma P-plats. Vi, min man och jag var riktigt missnöjda. Vi stannade tre timmar hos mattgrossisten och 20 minuter vid museet i Aphrodisias. Skandalresa!

  SvaraRadera
 6. Tack Novell för din reseberättelse. Just själv hemkommen från Lykien-resan. Jättenöjd. Visst var hotellen av olika kvaliteter. Men vadå vi har ju betalt en liten peng. So what. Man kan inte kräva för mycket. Men alla var helt OK. Den turiska kvällen var dock enligt vår grupp resans höjdpunkt. Kanske vi var lite för länge i mattfabrik o juvelbutik. Fick uppleva en fantastisk natur och kommer gärna att resa med TSS.Hälsning nöjd boråsare

  SvaraRadera
 7. Har just återkommit efter en vecka i Lykien. Vi är mycket nöjda. Vädret var härligt, som bra svensk sommar, vilket verkligen innebar en skön kontrast till det rådande svenska vädret! Vi har fått se fantastiska platser från antiken, som man svårligen skulle kunna besöka på egen hand, såsom ruinstäderna Efesus och Aphrodisisas. Priset för resa och hotell är otroligt lågt, eftersom det är subventionerat av den turkiska staten, för att hålla igång den för landet oerhört viktiga turistnäringen även under lågsäsong, då annars många hotell och restauranger helt enkelt slår igen. Man bör vara medveten om att det i praktiken är nödvändigt att köpa de tilläggspaket för inträden och måltider som det står om i informationen, eftersom arrangemanget är upplagt som en innehållsspäckad gruppresa, där man förflyttar sig från plats till plats varje dag ( i endast ett hotell stannade vi två nätter) och därmed inte har möjlighet till några större avvikelser. Men även med dessa paket, blir totalkostnaden väldigt låg. Man ska också veta att måltidsdrycker ligger utanför paketen och betalas kontant (Euro fungerar lika bra som turkiska lire, kanske t.o.m. bättre). De flesta hotellen höll mycket hög standard och inget var dåligt. Självfallet finns en kommersiell baktanke med att locka turister, vilket främst kom till uttryck i de inbokade besöken på matt-, juvel- och skinnfabriker. Där utsätts man för en intensiv bearbetning av försäljare, av ett slag som vi är ovana vid i vår del av världen. Om man ska göra vettiga affärer där, är det en fördel om man i förväg känner till litet grand om priser på handknutna mattor, juveler och skinnplagg: då kan man säkert pruta sig till ett eller annat fynd (för pruta måste man!), men eftersom det rör sig om mycket exklusiva produkter, blir det ändå fråga om avsevärda summor. Och man kan naturligtvis alltid säga nej, vänligt men bestämt. Sammantaget: om man är medveten om, och kan acceptera, att det rör sig om en noga inrutad gruppresa utan några längre stunder för "egen" verksamhet, så får man väldigt mycket valuta för de pengar som resa, hotell och nödvändiga paket kostar.

  SvaraRadera
 8. Tack för himla bra information mm. Blir nog en så´n här sväng i höst....

  SvaraRadera
 9. Var på en Lykienresa med frugan V9 2014.
  Vi är nöjda med transporter, hotell och sevärdheter. Guiden Sadetin "TinTin" som pratade skandinaviska efter 6 månader i Ålesund Norge var kanon bra.
  Mindre bra efter en vecka var maten "hade köpt båda paketen" enda sättet att få mat då vi åt på platser där få andra alternativ fanns. Buffé i princip varje måltid. Varmrätt lunch och middag var ris alt bulgur, till det serverades kokt/stekt/grillad kyckling och köttfärslimpa. Salladsbuffen med röror. Blev tråkigt i en vecka, 2 ggr / dag.
  Turkisk afton serverades det utspädd öl och vin ??? ...blev inget rus? Tog med lite vin och har testat alkoholhalten som enl. etiketten skulle vara 12,5% men som vid testet höll endast ca 9% !
  Sen var det ju en turistfälla. prutade du inte 65-75% var du lurad på juveleraren, mattcentret, basaren, gatan. Hos juveleraren fick du först 18% rabatt från staten sen 20% för du var med på gruppresan sen förhandlar man med "frimärket" ville du pruta mer än hans befogenhet så fick man förhandla med bossen så totalt var rabatten 65% på prislappen.
  Helhets intrycket är dock bra. Men det dröjer nog innan vi gör en liknande resa.

  SvaraRadera
 10. Jag hade nog maximal otur. Äkte Kappadokien resan. Aldrig mer Turkiet, fy! Äckliga bufféer samma mat i 7dagar. Jätte dyrt om man jämför med andra ställen att äta ute på. Halva vår buss blev matförgiftade. Hemska försäljare på turist fällorna. Jag blev bestulen på 2 olika hotell. Arrogant guide. Resan slutade på sjukhuset. Tss bra rykte på axlarna trots begäran om ersättning. VARNING åk inte med tss.

  SvaraRadera
 11. Är det bekväma bussar med toalett ombord?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det med toaletter ombord var nog lite olika. När jag bokade fick jag uppfattningen att det skulle vara det. Vår buss hade dock ingen toalett ombord men det fanns andra som hade. Vi stannade visserligen såpass ofta att det inte var något problem men det hade varit skönt om det funnits.

   Vad gäller bekvämligheten, det är ordinära turistbussar med lutningsbara säten, armstöd mot gången och gardiner för fönstren. AC såklart. Inget lyx med helt acceptabelt med tanke på tiden man spenderar i bussen.

   Radera
  2. Åkte på resa till Kappadokien i slutet av februari. Åker till Izmir nu i oktober.Allt fungerade mycket bra, fantastisk norsktalande turkisk guide. Ingen resa för den som vill ligga och dra vid poolen, men vill du se och uppleva Turkiet är det en mycket prisvärd resa. Du kan inte vänta dig att få mat som smakar hemma och måste vara öppen för att ta till dig nya erfarenheter.Försäljarna är inte trötta snabbköpskassörer, de vill sälja, det är en annan kultur. Du väljer själv! De här resorna är en del av turkiska statens sätt att hålla folk sysselsatta.Några blev magsjuka, låt bli sallad, rätterna är turkiska och inte turistanpassade, bra! Åker mycket hellre på dessa resor än all inklusive med poolbar. V i blev mycket väl bemötta och har mer än 10 bekanta som rest och varit medvetna om konceptet och efteråt varit mycket nöjda.

   Radera
 12. Hej, Tack för ditt fina resereportage! Jag har precis bokat in Turkiet: Istanbul - Ankara med TSS och du gör nu att jag längtar JÄTTE mycket!
  Såg att du funderar på att hoppa på en av deras resor igen. Vilken o När? Vi åker den 24 Jan.
  Mvh Jenny

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket :)
   Jo, jag funderar allt på att åka igen och det blir nästan säkert av. Dock åker jag senare fram på vårkanten. April tror jag blir kanon för min del.

   Radera
 13. Hejhej!
  Ska på en sådan resa om någon dag, och hade oturen att förra månaden skada mitt knä. Har funderat lite på ungefär hur mycket jag kommer behöva gå, och om det kommer bli svårt att hinna med då jag är lite långsammare än vanligt? :)
  Det var trevligt att hitta hit och få lite mer svar på vad vi kan vänta oss!

  SvaraRadera
 14. Resa till Kappadokien 30/11
  Ett råd till framtida resande med TSS: Tag med svenska kronor att betala baspaket-extrapaket med. Betala INTE med kort eftersom TSS har en mycket märkvärdig växelkurs på Euro i Turkiet.
  Vi skulle betala SEK 2 x 2020:- =4040:- slutsumman blev istället 4352:-
  en extra kostnad på 312:-. Vem tar hand om de slantarna?
  Har försökt få ett svar från TSS men från dem är det tyst.
  Dåligt!

  SvaraRadera
 15. Hur långa var bussturerna? 3-4 timmar eller 5-6 timmar / dag?
  Tacksam om någon kan svara.
  /Parisa

  SvaraRadera

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...