tisdag 22 oktober 2013

Tilläggspaket till Lykienresan

När man åker med TSS till Turkiet och har valt Lykienresan så erbjuds man två olika tilläggspaket till sin resa:

Kultur och matpaket

Paketet som kostar 1150 kr innehåller alla inträden till sevärdheterna samt middag varje kväll. Det står också att guidning ingår men det är den guiden som hänger åker med hela resan som det menas. Sevärdheterna som ingår är: Nikolauskyrkan, en båttur på Dalyan, Efesus, Isa Bey-moskén, Afrodisias och en guidning i Antalya gamla stad.


Detta paket med middagar och inträden rekommenderas. Inträden kommer man ändå inte undan. Middagarna intas på hotellen där man bor och består av en buffé. Dricka ingår inte och man får normalt betala 10 TL för ett glas öl eller vin vilket motsvarar ca 35kr. Skippar man paketet och vill äte på egen hand ska man vara medveten om att hotellen man bor på nästan utan undantag ligger utanför städerna. Det är en bit bort från restauranger och man är för det mesta hänvisad till att äta på hotellet oavsett. Då ankomsterna till hotellen är såpass sena så hinner man knappt försöka leta upp någon annanstans att äta i mörkret. Dessutom är hotellmaten rätt dyr om man ska äta á la carte.

Upptäckarpaket

Det här paketet försöker guiden sälja på direkt på bussen första dagen och det framstår som ett mycket bra paket som endast kostar 870 kr per person. I paketet ingår lunch alla dagar samt besök i Myra, en båttur till den sjunkna staden Kekova, vinbyn Sirince, Johannesbasilikan och en turkisk afton.Detta avråder jag klart ifrån. Det här paketet är rena lurendrejeriet! Luncherna, 6 st, består av en...gissa...buffé och nämnda buffé är består i stort sett av samma sak varje dag. De på vår resa som tog detta paket ångrade var så trötta på att få samma gamla kyckling och sönderkokta grönsaker varje dag.
Man behöver inte så himla mycket näring när man sitter still en hel dag på en buss. Jag gjorde några goda mackor på frukosten som jag tog med mig. Sen satte jag mig i solen och mumsade i mig dem med en öl medan de andra satt inne och åt buffé.
Sevärdheterna var överlag inget speciellt, båtturen till den sjunkna staden hade varit bra berättade de som åkte, vinstaden var inget vidare och man fick provsmaka någon enstaka cl.

De som alla som deltog i var totalt missnöjda med var den turkiska aftonen. Det målades upp en bild av en god middag och en massa turkiska danser som skulle visas upp. Vad de fick var ett bord bland ca 1000 andra deltagare och maten som ställdes fram imponerade visst inte på någon. Man blev också lurad till att för 12 Euro köpa ett dryckespaket där man skulle kunna dricka så mycket man ville under kvällen. Problemet var att kyparna knappt hade tid att servera så det blev inte många glas serverade. Det var ett par som för sina 120 spänn endast fick ett(!) glas vin. Dyrt vin! De som inte köpte dryckespaketet fick betala dyrt för de drycker man druckit. (Där verkar serveringen funkat bättre). Serveringspersonalen var allmänt otrevlig berättade många. Dansen var visst ok hörde jag.

Jag som inte åkte med på den turkiska aftonen fick istället åtnjuta en mycket god buffé på hotellet, den bästa på hela veckan, som ingick i mitt kultur och matpaket.
Hemresedagens extrapaket

På hemresedagen erbjöds också ett litet tilläggspaket för 17 Euro per person. Då skulle man åka från hotellet vid kl 13, äta lunch tillsammans för att sedan shoppa på egen hand innan man blev avsläppta på flygplatsen vid 18. Ville man inte åka med kunde man ligga och sola på hotellet till kl 17.

Hela vårt resesällskap var så missnöjda med den turkiska aftonen så ingen ville ha med några ytterligare paket att göra. Alla stannade kvar på hotellet.

När jag var på flygbussen pratade jag med några som åkt i en annan buss och som nyttjat detta paket. Lunchen var ungefär densamma som alla andra luncher, inget vidare alltså.


Fler inlägg om att resa till Turkiet med TSS:
Lykien - En temaresa med TSS till Turkiet oktober 2013

17 kommentarer:

 1. intressant läsning! :) bra information om tillläggspaketen. vi åker "i apostlarnas fotspår genom kappadokien" på lördag. hoppas hoppas det blir bra.
  lite fundersam hur man ska orka med första dagen.

  SvaraRadera
 2. Mycket intressant och din beskrivning gav svar på det många med mig undrat över. Reser med kompis den 23 nov.
  Vad är ditt förslag på valuta? är det att ha både svenska, euro och turkiska?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant dråga. På Forex menade de på att man absolut inte ska betala i Euro då de kan lura en ordentligt med dåliga kurser. Det intressanta är däremot att nästan alla priser, framförallt på hotellen, anges i just Euro.

   Vad beträffar betalning av t ex tilläggspaketen på bussresan accepterade de SEK, TL och Euro och även kortbetalning. Tänk bara på att det tillkommer en avgift på kortbetalningar. Min bank lade på ca 30 kr.

   De flesta affärer man stöter på anger som sagt priserna i Euro men jag såg också någon enstaka butik där priset var i Dollar antagligen pga att man har många ryska turister där. Det känns också uppenbart att kurserna är rätt dåliga och aatt man ofta kan få ett bättre pris i Turkisk Lira. Jag vill minnas att det vid något tillfälle blev tvärt om också, att priset i Euro blev bättre(!). Det gäller att tänka efter och i Turkiet går ju de flesta priser att diskutera. Betalar man i Euro får man alltid tillbaka i TL.

   Jag körde TL hela resan och det funkade bra både på planet och resten av resan. Det är ju trots allt deras inhemska valuta :)

   Ha en bra resa!

   Radera
  2. Tack P-A för ditt svar.
   Känner att det blir Turkisk lira till stor del men även lite Euro i reserv. Läste i en kommentar om dricksen, verkade bli lite hutlöst mycket under en vecka.

   Radera
 3. Tack P-A för fantastisk info och fina bilder.

  Jag åker samma resa nu på Måndag från Landvetter. Undrar om det fanns möjlighet att handla vatten/öl, frukt och enklare ätbart på de olika utflyktsmålen eller bör man fixa det på hotellet på morgonen, då jag inte är så intresserad av lunchpaketet för 870:-.

  Hur funkade det med dricks till t ex chaufför och guide etc. Betalade ni en gång för hela veckan eller hur funkade det rent praktiskt och ungefär hur mycket, har inte vart i Turkiet tidigare.

  Med förhoppning om en bra resa
  Jörgen L U-hamn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej
   Kul att du gillade inläggen. Jag hoppas de bidrar till en lite bättre bild av vad man har att förvänta sig.
   Vatten sålde vår busschaffis till en rätt stor förtjänst. 1 TL/ 0.5 Euro för en halvliter. Man stannar ofta i närheten av någon form av liten kiosk/affär vid utflyktsmålen där man kan köpa dricka och öl. Vi gjorde så att vi tog med oss frukt och några mackor från frukostbuffén varje morgon. Ta gärna med en lite plastpåse att trycka ner mackorna i. Antingen åt vi lunchen i solen (med den inhandlade ölen) eller så satt vi i bussen och mumsade :)

   Detta med dricks, Normalt på restauranger är det brukligt med 10% i dricks om de sköter sig. Guiden på bussen "presenterade" en "önskad" summa pengar på slutet och drog till med fantastiska 10 Euro per person och vecka för respektive busschaffis/guide vilket är helt uppåt väggarna. Det blir ca 4000 kr var (med en busslast på ca 40 pers) och med tanke på deras löner som annars ligger på max 4000 SEK i månaden låter 16000 SEK väääldigt mycket (400%). I vår buss fixades en insamling. Annars kan man välja att ge personligen vilket känns trevligare. Jag tycker att man själv ska lägga det man tycker de är värda. Min dricks låg inte i närheten, de gjorde sitt jobb...inget utöver.
   Hoppas du får en bra resa!
   //P-A

   Radera
 4. Tusen tack för din redogörelse. Ska åka dit nu inom veckor, och din blogg har beskrivit så bra att vi nu fått svar på alla frågor vi hade. Det har också lett till att vi nu är förberedda på det som jag annars hade gått på. Jag hade blivit väldigt besviken av alla "tillägg" annars. Vi kommer köra er modell med ta med oss lunch också som ni gjorde, för jag hade blivit sjukt besviken annars. Man hade lätt gått på det och hade det varit oätlig mat - en pissig turkisk afton hade det genomsyrat min bild på resan. Det verkar som att under mattdagen så är man iaf i en stad där det finns möjlighet att äta lunch där? Det jag också är tacksam över är din öppenhet om resans syfte att de vill sälja. Då kan vi tackla det, och slipper bli besvikna där. Du ska ha stor kred för att du har lagt ner tid och ansträngning att dokumentera detta så väl. Och även att du tagit dig tid ala en resebyrå och besvara "oss" som ska åka. Nu kommer jag med insikter se det fina i den istället för att där och då bli besviken på det jag inte visste.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Fördelen vi hade när vi åkte i oktober var att det fortfarande var rätt varmt t o m uppe i bergen. Det gick med fördel att sitta ute och äta medhavda mackor. Tänk på att medeltemperaturen nu är betydligt lägre och det kan nog bli kallt uppe i bergen. Men har man bara ordentligt med kläder och hittar lä så kan det säkert bli skönt. På de flesta ställen där vi stannade för lunch så kunde man äta lunch separat, alltså inte köra den allmänna buffén, ifall man kände för det.

   Alla försäljningsställen ligger tyvärr lite off. Matthandlaren låg uppe i bergen alldeles för sig själv men där fanns ett café där man kunde köpa drycker och diverse annat. Juvelerar- och skinnhandlarna låg ute i ett industriområde i Antalya. Juveleraren hade också någon form av café/affär där man kunde handla eller sitta ner och dricka något. Däremot fanns inget vid skinnhandlaren.

   Det har kommit in en hel del kommentarer sedan jag skrev om detta och många kommentarer stöder min uppfattning och det vi upplevde. Samtidigt har det också kommit in kommentarer från andra som upplevde det helt annorlunda.

   Jag hoppas att du får en bra resa och får fina och intressanta upplevelser, det fick vi.

   Radera
 5. Tänk på att där luncherna serveras är ute på landet och är det dåligt väder kan det bli jobbigt att fördriva en timma innan bussen avgår.Vid fint väder är det fantastiskt att få en promenad och se hur ortsbefolkningen bor och lever,bara trevliga människor att prata teckenspråket med.Vi hade tur med vädret och ångrar inte att vi valde bort lunchpaketet.Vi åkte i dec allt från 22gr till - 2, en dags regn annars fint svenskt höstväder,tag med vinterkläder.Hälsn från mycket nöjda resenärer,mycket valuta för pengarna. Lycka till!

  SvaraRadera
 6. Precis hemkommen från denna resa. Resan i sig har varit jättebra och intressant, men dålig planering för oss som inte tog x-traresan (som inte ens nämns i programmet för veckans olika dagar) och att inte luncherna som ingick i den serverades på sådana ställen så övriga deltagare kunde få tag på lunch. Vi levde på chips, kex, apelsiner i stort sett varje lunch. Dåligt att inte tänka på oss alla från reseföretagets sida. Vår guide höll med om att luncherna och x-traresa borde ingå från början.
  Hotellen har varit varierande, allt från uruselt till toppen. Maten enformig, samma i stort sett hela veckan. Kommer inte att äta kyckling på bra länge. Hoppas att det blir så mycket klagomål på detta så att TSS blir tvugna att tänka till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant att höra. Tack för att du delar med dig!
   Som du kanske läst i mina inlägg hade vi i stort sett samma förutsättningar men lyckades klara oss på att fixa med oss mackor och frukt vid frukostarna. Jag har skickat en länk till detta inlägg som feedback till TSS. Däremot har jag inte fått någon som helst respons tillbaka.

   Ju fler vi är som sprider detta vidare desto kraftfullare blir budskapet. Dessutom kan vi hjälpa andra att få en rättvisande bild av resan. Många har kommenterat och delat med sig av sina ergarenheter och förhoppningsvis ger det en hyfsad bra bild av vad man ka förvänta sig.

   Radera
  2. Vi åkte Lykienresan i oktober 2013 och var överlag mycket nöjda. Vi förberedde oss hemma på att inte ta lunchpaketet, dels för att vi inte orkar äta så mycket till lunch, dels för att minska risken för magsjuka. Vi tog med en termos, vattenkokare (liten), nescafé, tepåsar, knäckebröd, rökt korv och färdigskivad ost. Detta tillsammans med olika inköp under vägen gjorde att våra luncher troligen var mycket bättre än de tråkiga luncher som erbjöds.

   Radera
 7. Har även skrivit detta på facebook och hoppas på att det ska spridas den vägen.

  SvaraRadera
 8. Vi åkte samma resa i mars och vi instämmer i mycket av det som skrivs. Vi åkte från Stockholm och hade fördelen att åka kl 09.00 på morgonen så vi kom fram till första hotellet i god tid för att hinna vila ut och utnyttja spaanläggningen före middagen. När det gäller lunchpaketet med ett par inträden utöver måltiderna har vi en mera positiv bild. Maten var nästan mera varierad ån middagsbufféerna på de stora hotellen. Några av restaurangerna var dessutom mycket trevliga. Sedan måste man nog tänka på en praktisk fråga kring dessa. Om ca 40 personer ska ordna lunch på egen hand så skulle det ta väsentligt mycket längre tid än när flertalet utnyttjar den gemensamma lunchen. Eftersom det är långa dagar är det trots allt många som inte klarar sig på bara några smörgåsar fram till middagen. När det gäller den turkiska aftonen instämmer vi däremot i att maten inte var någon höjdare, underhållningen var dock OK.

  SvaraRadera
 9. Tusen tack för all matnyttig information, verkligen suveränt! Du lyckades visst svara på alla våra funderingar!
  Vi åker nu på lördag. De bästa häslningar och än en gång; tusen tack!

  SvaraRadera
 10. Tusen tack för all info om Lykien resan, undrar bara om ngn vet vilken tid flyger man från Landvetter, ska göra denna resa i början av november, Vet att det är researrangören som bestämmer men tänkte fråga ändå.
  Tack än en gång för alla som bidragit med sin upplevelse om denna tur.

  SvaraRadera
 11. Kappadokien december 2014. Hyfsat bra resa, MEN lunchpaketet som skulle vara frivilligt visade sig vara obligatoriskt +870kr där. Svensktalande guide, nja hon pratade dålig svenska, man fick sitt och översätta svenskan till svenska, tröttsamt i längden. Ballongfärd för ca1500 sek=dyrt. Vi var 11 st. som fixade det själva för ca.800sek, samma ballongföretag!!! Det blev lite för mycket Kappadokien, efter att ha stannat och fotat sandstensslott fler dagar var man rätt nöjd. Min resekompis råkade dagen före avfärd ut för en olycka och kunde tyvärr inte delta. Nu har jag efterdebiterats ett enkelrumstillägg på 1300 sek. Resan var som sagts ganska välarrangerad, men man får se upp med priser och Tss-travels nycker, tex sista dagens gentila erbjudande om en extra utflykt ´bara för oss`. Jo hej du, utflykten var inte gratis direkt och INGEN i bussen nappade på detta till guidens stora förtvivlan. Flyg från Arlanda 19:45 , kom i säng i Alanya klockan 03:30. Uppsittning buss 09:00 samma dag. VI reste i december, temperaturen vid kusten var svensk sommar, uppe i bergen ca nollgradigt på kvällen, ballongturen skedde i minusgrader, ta med tröja och jacka. Påstridiga försäljare, det räckte med att snegla på en sak så hade man en säljare på sig direkt,jobbigt för en svensk.

  SvaraRadera

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...