tisdag 22 oktober 2013

Vilka är TSS egentligen?


När jag fick erbjudandet i tidningen Digital Foto att åka på bildningsresa i Turkiet i en vecka för 995 kr blev jag lite fundersam över vad som inte stämde. Priset var så billigt att det kändes skumt.

Lite sökningar på Google resulterade i ännu fler frågetecken. Det finns många länkar till andra som ställer samma frågor men det finns i princip inga svar. Följande har jag kommit fram till efter att jag genomfört min resa:

 • TSS (Travel Service Scandinavia) är ett nordiskt bolag som säljer billighetsresor av typen bildnings/temaresor med buss i Turkiet. TSS riktar sig till den nordiska marknaden.
  De marknadsför sig främst genom att skicka med erbjudanden i diverse tidningar; Digital Foto, Motormännen, Ledarna, GP, Amelia, Unionen Allt om Trädgård, etc.
  Annonserna framstår som om resan sker i samarbete med tidningen, att man tack vare sin prenumeration får ett mycket förmånligt pris. Tidningarna har inget med detta att göra, det är bara en smart (och en  något tvivelaktig vinkling). Det är i huvudsak den turkiska staten som subventionerar detta.

 • RSD Reisen (Reise Servis Deutschland) är ett motsvarande bolag för den tyska marknaden och det finns också hänvisningar till RSD Travel Ltd i Storbritannien.

 • När man väl landat i Turkiet visar det sig att hela härligheten i själva verket drivs av NBK Touristic som är ett turkiskt resebolag som specialiserar sig på att köra runt turister på dylika resor med bussar. De har över 250 guider och, antar jag, ungefär lika många bussar. De kör runt turister från Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Italien (jag hörde rätt mycket italienska och franska) och Norden under lågsäsong till mycket förmånliga priser.


Varför priserna är så låga beror på ett antal faktorer:
 • Turkiska staten subventionerar resorna för att stimulera turistnäringen även på lågsäsong.
 • Resorna är till del sponsrade av matt-, juvel- och skinntillverkare varför turisterna förväntas utstå ett antal timmars påträngande säljsnack.
 • Hotellen bokas i sista stund, så sent som upp till en timme innan ankomst, av NBK i syfte att hålla ner priserna. Därför är det i princip omöjligt att i förväg veta var man hamnar och vilken standard det blir.

I priset på en resa ingår det mesta i priset; flyg, flygskatter, transfers, hotell med frukost, guidning och bussresa med moderna bussar. Lockpriset gäller dock under december till februari så vill man åka när det är lite bättre väder och närmare säsongen så kostar det lite extra t ex +1200 kr för oktober då vädret är riktigt bra.

Det erbjuds också tilläggspaket innehållande alla inträden och middagar för 1200 kr vilket rekommenderas och ett extrapaket för 800-900 kr innehållande luncher, extrautflykter och turkisk afton vilket jag avråder från.  (Mer om tilläggen i inlägget: "Tilläggspaket till Lykienresan")

Vad man bör tänka på när man bokar den här typen av resa är att det är väldigt långa dagar i buss. Man åker tidigt, 8-tiden, och man kommer fram sent till hotellen, vid 19-20-tiden. Första natten fick vi sova endast 2 timmar! Det kostar på att sitta still så långa sträckor framförallt om man är lite äldre och målgruppen för dessa resor är 40+. Det är också vettigt att förstå engelska då det finns få svensktalande guider och ingen garanti för att man får en svensktalande guide. Vi hade några med på vår buss som i stort sett inte begrep ett smack av vad som sades under hela resan vilket begränsar den totala upplevelsen.

Generellt kan sägas att de sköter sig. TSS hanterade beställning, betalning och reseinformation inklusive biljetter på ett bra sätt. Mottagningen på flygplatsen och fördelningen till bussarna sköttes föredömligt likaså återresan till flygplatsen. NBK påstår sig ha duktiga guider och det det tror jag på. Vår engelsktalande guide var mycket kunnig, han var trevlig och talade en lättförståelig engelska. Logistiken som sådan fungerade bra. Andra saker var mindre bra vilket jag tar upp i separata inlägg.


Fler inlägg om att resa till Turkiet med TSS:
Lykien - En temaresa med TSS till Turkiet oktober 2013

4 kommentarer:

 1. Kul att du tog dig tid att lägga upp bloggen med dina erfarenheter. Nyttiga tips och snygga foton också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har nyligen varit på en resa anordnad att TSS. I apostlarnas fotspår. Min upplevelse av resan är enbart positiv. Visst blir det många timmar i buss, men vi gjorde många stopp och det var mycket intressant att titta ut under färden, så jag upplevde inte bussresorna så jobbiga. Inte fick vi heller så korta nätter. Första natten kom vi i säng cirka 03.00 och bussen gick kl 10.00. Övriga nätter hade man inga problem att sova 8-10 timmar. Visst var det mycket säljsnack på diverse besök, men de försäljare vi stötte på tog ett: Nej tack direkt.

   Radera
 2. Jag gjorde denna Lykien-resan i mars och upplevde den mycket positiv även om jag hade hoppats att det fanns lite mera tid för egna aktiviteter. Vi fick t.e.x bara en enda timma i Antayla för sedan skulle vi till juvel- och läderfabriker där det fick ta hur lång tid som helst.
  Jag har också bloggat lite om denna resa som du kan läsa på http://boorjan.wordpress.com om du är intresserad.

  SvaraRadera
 3. Maken och jag som är över 70 år gjorde resan till Lykien med TSS. Guiden var bra och man fick se mycket både av den vackra naturen, hav och bergskedjor som massor av kultur. Upp tidigt och sen ankomst till hotellen gör att man inte hinner se sig om så mycket i omgivningarna. Man bör inte handla någonting på juvelerare, skinnaffärer eller mattaffärer. Risken att bli lurad är verkligen jättestor. Många blir det. Om man ändå tycker att man vill ha något bör man pruta 70 - 80%. De startar med fantasipriser. Priset på resorna är absolut inte korrekt om man vill veta totalkostnaden från början. Ofta går de ut med priser under tusenlappen, men i slutändan blir det 4 eller 5 gånger det. Allt kostar pengar. Dricks till chaufför och guide är kutym, toalettbesök kostar, all dryck kostar - det ingår inte en kopp kaffe efter maten ens. Om man bortser från detta och inser vad det verkligen kostar så är det inte alls någon dålig resa.

  SvaraRadera

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...