måndag 18 november 2013

Fotogenen - en ny bildblogg av det lite mer hårdkokta slaget

Det är dags att slå ett slag för en fotosajt av det mer hårdkokta, hardcore, slaget. Sajten heter Fotogenen och är inriktad på bilder på motiv av mer udda karaktär eller och bilder som med överdrivna kontraster, skärpa och färgbalans blir till vacker konst.


Fotogenen föddes ur mitt och Helenés stora fotointresse där vi upptäckte att vi bägge hade en förkärlek till motiv såsom rost, skräp, glas, järn, aluminium, krom och andra urbana saker som man bara går förbi utan att lägga märke till. Med Adobe Lightroom, ett mycket bra digitalt fotolabb som grund, lyfter vi fram färger man inte trodde fanns i t ex rostiga föremål. Vi förändrar egentligen inte verkligheten, vi lyfter fram och betonar färger och former som redan finns i föremålen. 

Vi fotograferar alla våra bilder i RAW, ett format där all sensorinformation från kameran är obearbetad och lagras precis så som den var när bilden togs. RAW innehåller så mycket information så att man kan lyfta fram detaljer man inte trodde fanns där, eller dämpa oönskade saker.


Vad har man för layout till en sån här sajt. Svart så klart! Med hög kontrast och varför inte en rostig plåt som sidhuvud! Bilden ovan, en del av en rostig plåt som man använt som marktäckare framför Teliahuset i Göteborg, har jag ändrat till svart/vitt, kontrasten har höjts och skärpan maximerats. Dessutom har de få löv som låg i de stansade partierna inte bara fått behålla, utan fått förstärkt, sina naturliga färger. Kanten har sedan hackats till lite i Photoshop för att se ännu lite råare ut.

Fotogenen kommer vi att släppa i mitten av veckan och vi hoppas såklart att du som är fotointresserad kommer att vilja följa den och sprida den vidare!  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...