söndag 10 november 2013

Jäkligt grym HDR plug-in till LightRoom


Ett bra tag har jag använt Adobe LightRoom för hantering och redigering av mina digitala bilder. LightRoom är ett mycket bra program som är den digitala motsvarigheten till ett gammaldags analogt mörkrum...och lite till. 

LightRoom är ett fantastiskt bra mörkrum, jag kör version 5.2, och den klarar av att justera det mesta på en bild, iaf om man plåtar i RAW. Man kan göra överraskande mycket med en RAW-bild. 

Vill man göra coola HDR-bilder däremot krävs extern programvara. HDR står för High Dynamic Range och är en metod där man slår ihop flera bilder med olika exponering för att komprimera exponeringsomfånget så att både det ljusaste och mörkaste blir urskiljbart. Dessutom kan man skruva rejält med effekter i HDR också. 


För att slippa ifrån ett väldigt dyrt alternativ, dvs HDR-hantering via Adobe Photoshop, utan istället använda andra, och bättre, alternativ kör jag Photomatix Pro. Det är ett HDR-program som kan köras som en plug-in till LightRoom och som kostar endast 99 dollar. 

Funktionen är rakt igenom enkel. Man väljer ett antal bilder med olika exponering i LightRoom och väljer att exportera dessa till Photomatix. Bilderna ovan är tagna på kvällen och är rätt tråkiga i sig

 
I fönstret för export gör man vissa inställningar beroende på vad man vill ha. Exporterar man via Photoshop PSD sparar LightRoom om bilderna i PSD-format och man får med sig alla beskärningar och brusreduceringar etc


I Photomatix importruta kan man göra ytterligare val om t ex att ta bort "ghosts", saker som är rörliga och som skiljer sig åt mellan bilderna -  t ex bilar. Även brusreducering kan väljas till om bilderna inte redan är brusreducerade.


Det kan ta någon minut för LightRoom att spara om bilderna innan Photomatix startar.


Väl inne i Photomatix har man en hel rad med förinställningar som visas som miniatyrer på höger sida. Detta är det jag verkligen gillar med programmet. Du får en känsla för hur slutresultatet ser ut med just den inställningen. I Photoshops HDR-funktion finns inga miniatyrer.

På vänster sida finns en hel drös med reglage för att ytterligare finlira med inställningarna innan man väljer att spara bilden och skjuta tillbaka den till LightRoom.


Riktigt cool blev den här bilden av Uppsala slott med bara några få klick. Jämför med de tre ursprungliga bilderna näst överst.

Med Adobe LightRoom 5.2 för endast 1,200kr och Photomatix Pro för ytterligare runt 700 kr får man ett väldigt trevligt fotolabb för sina digitala bilder. Skulle inte byta ut det mot något annat. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...