söndag 10 november 2013

Kontorslandskapet tvingar folk att jobba hemma?


Kontorslandskap, ett inte helt nytt påfund, som man alltmer förfinar på storföretagen för att skapa fler arbetsplatser på samma yta som tidigare. Enskilda rum, vilket var socialt rätt tråkigt men som hade andra fördelar, ersattes med grupprum som till slut blev stora arbetsytor för hundratalet personer. Bra eller dåligt? Det beror på vem du frågar!

Givetvis inför man inte ett kontorslandskap utan att genomföra studier först, ändå lyckas man med att göra fel. Fel enligt vad jag tycker. På min arbetsplats infördes kontorslandskap genom att de flesta en- två-och tre-personersrum integrerades i en total yta av arbetsplatser. I några steg har landskapen förtätats genom att skrivbordsytorna förminskats (mindre bord) och antal personliga skåp minskats. Det gjordes också en undersökning av beläggningen av grupp-/och konferensrum för att se om man kunde ta bort några för att ytterligare kunna öka på landskapsytorna. Problemet var att mätningarna skedde på sådana tidpunkter, t ex heltimmar, då personalen var under förflyttning mellan rummen. Ett antal försvann.

För att ytterligare trycka in fler människor på samma yta infördes det "free seating" Låter bra, eler hur? Sitt var du vill typ. Jo, men saker har alltid en baksida. Du kan inte ha dina personliga grejer på bordet och måste alltid plocka undan efter dig när arbetsdagen är slut. Det innebär givetvis att du måste hitta en plats och ställa iordning allting när du börjar jobba. På vissa kontor måste du dessutom tillgängliggöra platsen om du ska vara borta mer än en timme...dvs på...möten. Hur mycket tid kostar inte allt detta fixande av arbetsplats?

Det genomförs också mätningar om hur beläggningen på platserna ser ut för att se utnyttjandegraden och hur många människor som beräknas kunna dela på ett visst antal skrivbord. Rent statistiskt så är det alltid ett antal på resande fot och alltid ett antal sjukskrivna. Sen finns det tyvärr också ett stort antal, utvecklare som kräver lugn och ro för att bedriva ett koncentrerat arbete, som hellre jobbar hemifrån för att få sin tystnad. Vad bra, beläggningen är inte 100%! Då kan vi trycka in några fler! Vad händer då? Fler jobbar hemifrån för att få lugn.

Själv jobbar jag en väldigt stor del av min tid med saker där jag behöver fokusera och där minsta störning påverkar mig. Jag pratar aldrig i telefon i landskapet då det stör mig när andra gör det. Jag sitter aldrig i timslånga telefon/videomöten i landskapet då det stör andra såsom jag själv störs av det. Det finns (läs fanns) grupprum man kunde sitta i för dessa ändamål men även dessa får numera, pga platsbrist, bara användas om man är ett sällskap. Som enskild är man hänvisad till små telefonhyttslikande rum. De är små, obekväma, saknar adekvat utrustning och är kalla.   

Jag har mitt huvudsakliga kontaktnät i Stockholm. Jag har flera telefon/videomöten i veckan. Var befinner jag mig dessa dagar då jag har möten? Hemma såklart! Det är det enda stället jag garanterat vet att jag jag hittar en plats att vara på. Även de dagar då jag vet att jag har väldigt mycket att göra sitter jag hemma då jag är minst dubbelt så effektiv där. Det sociala då? Det är inget som prioriteras och inget man får betalt för. 

Det kommer en tid när pendeln svänger. Det går inte att spara och gneta utan att det får konsekvenser i slutändan. Vi kanske inte ens ska ha kontor? Alla kanske ska jobba hemifrån i framtiden? Arbetseffektivt men ett socialt svart hål. Tiden får utvisa.

1 kommentar:

  1. tror nog att det blir att fler och fler jobbar hemifrån...

    SvaraRadera

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...