lördag 2 november 2013

Mikrojusteringar, inte så lite viktigt


Denna eftermiddag har ägnats åt att mikrojustera all optik till min och Helénes kameror. All optik är individuell och de kan både över- eller underfokusera en smula vilket visar sig på bildkvalitén. Ligger den en aningens fel och man kör med största bländaröppning blir inte bilden riktigt 100 framförallt om man behöver croppa den lite.

Nästa alla kameror, iaf i den högre prisklassen, har möjlighet att mikrojustera varje objektiv individuellt. Helénes EOS 70D har t o m två inställningsmöjligheter för en zoom, en för varje ytterlighet. Min  EOS 5D Mk II har bara en inställning per objektiv vilket iofs räcker långt.

När man ska justera in optiken behöver man en speciell fokuseringsplatta med en, i 45 grader, snedställd linjal. Det finns att köpa färdiga för runt 4-500 kr men enklast är att googla efter en "micro adjustment chart", printa ut den och klistra upp den på en pappskiva. Min egen är hämtad här: http://www.squit.co.uk/photo/focuschart.html


Man riktar in kameran mot plattan på ett avstånd av 50 ggr brännvidden. Ett 50mm objektiv kör man på 2,5 meters håll. När man tagit bilden kikar man på linjalen för att se var bilden är skarpast. Om den maximala skärpan ligger framför eller bakom plattan ställer man in värdet i kamerans meny och felet är kompenserat. Givetvis kör man detta ett par varv för att hitta den optimala fokuseringspunkten.


Vi hade en del gluggar att gå igenom för våra bägge kameror men nu är det gjort och bilderna kommer förhoppningsvis att hädanefter uppvisa en mycket vassare skärpa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...