måndag 18 november 2013

Reseplanering inför Thailand 2014

Nu när solbrännan, efter temaresan Lykien med TSS till Turkiet, börjat lägga sig och det närmar sig jul är det dags att börja fundera på lite varmare breddgrader igen. Thailand är ett land som jag, mest pga människorna och den avslappnade stämningen, har blivit väldigt förtjust i så det är nu dags att styra kosan ditåt igen.


Förra gången, i januari 2012, var jag både på den östra och den västra sidan av Bangkok. Resan gick från Bangkok till Ban-Phe som ligger strax sydost om Rayong i mitten på kartan ovan. Därifrån förflyttade jag mig via Rayong, Pattaya och Bangkok över till den västra sidan och vidare ner till Cha-Am och Hua Hin (stjärnorna på västra sidan av kartan).


Denna gången blir det nog att hålla sig på den östra sidan. Jag och Heléne tänker göra en riktig backpacking-semester med minimal packning och maximalt med kameror :)

En övergripande kartrekognosering har kommit fram till en tänkbar rutt och det lutar åt att börja ända nere vid Trat, nära Kambodja, i sydost. Det ligger några fina öar där, Ko Chang, Ko Mak och Ko Kut där den sistnämnda är ett pinfärskt turistmål för året och ännu inte har hunnit förstöras.

Det går bussar direkt från Bangkok till Trat med en restid på ca 5 timmar så efter en övernattning i Bangkok är planen att hoppa på en buss ner till Trat och sedan ta en båt över till Ko Chang eller någon av de andra öarna.


Efter tre-fyra nätter i detta området är det sedan dags att börja röra sig längs kusten norrut mot Ban Phe och den fantastiskt fina ön Koh samet där det blir att stanna ett par-tre nätter. Jag var på Koh Samet förra gången och här finns mycket att upptäcka.

Rayong hade jag som anhalt förra gången på väg till Pattaya men trots att det är en relativt stor stad och en del att  se känns det inte riktigt värt ett besök till. Turen kommer nog gå direkt mot Pattaya-området och de fina öar som ligger där.


Själva Pattaya stad med tillhörande strand är rätt sunkig. Det mest utmärkande med staden är sexhandeln. Antingen åker man dit för att ligga eller så åker man dit bara för att kolla in spektaklet. Sist kände jag mig som ensam man inte särskilt bekväm då man snabbt blir klassad som sexturist. Nu, när vi åker som par, känns det mer accepterat.

Istället för att hänga runt i stan kan man istället åka ut till ön Ko Lan som ligger strax utanför Pattaya där det finns bra bad och fint vatten och det är vad som står på agendan detta besök.


Någon mil norr om Pattaya finns ytterligare en ö, Ko Sichang, som också verkar intressant. Det är bara att ta en Tuk-tuk den korta sträckan norrut och sedan en båt över.En sista tänkbar anhalt innan vi är tillbaka i Bangkok igen är Chon Buri, en liten stad bara några mil sydost om Bangkok. Alternativet är att istället ta sig via Bangkok över till Cha-Am eller Hua Hin på andra sidan, en resa på ett par-tre timmar.

Ytterligare några kartrekogniseringar, hotellsök och googlande lär utvisa vilka platser som skall besökas och vad som passar bäst. Vi vill ju få en del fina bilder också.

För att hålla priset på en vettig nivå bör man åka antingen innan eller efter sportlovet. Det fanns biljetter för så låga priser som 4,200 kr om man åker i slutet av mars men då börjar vädret bli lite knepigt därnere. Slutet januari verkar bättre men prisbilden är något högre, runt 6,000 kronor.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...