lördag 28 december 2013

Året 2013 i bilder

Vilket sätt passar en fotograf bättre än att beskriva året som gått i bilder? Många bilder har det blivit under året, närmare bestämt 7,895 st, och här kommer ett urval grupperat i händelser som berört eller varit viktiga för mig. 
(Alla bilder går givetvis att klicka på för att kunna se i full storlek)  


Året började med ett hejdundrande fyrverkeri och en väldigt kall januari. Det är inte ofta man kan se folk gå på isen i Göteborgs hamn. En NAS inköptes i januari för att kunna lagra alla bilder och filmer på ett säkert sätt och den har varit ovärderlig för mig. I slutet på januari flydde jag och Heléne från kylan och åkte på semester i Egypten vilket var betydligt varmare. Så skönt!


Under året har jag gjort många nya saker och skaffat mig lite nya vanor. Jag har bytt frisör och går nu hos Lena Darwall som, inte nog med att hon är en skön person, klipper mig militäriskt kort precis som jag vill ha det. Restaurang Krakow i Vasastan har blivit en favorit med sin Zureksoppa. På Ölrepubliken tar jag gärna en belgisk Kwak och det har också blivit en del slappande på café Shanti vid Landala torg. Även Mensa har upptagit en stor del av tiden och det har hunnits med många sköna AW och pubträffar.


Träningen har såklart varit en viktig del av året. Till stor del har den ägnats åt konditionsträning i form av spinning men även gymmet har varit ett andra hem. "Vi kämpar för livet" var en av träningshöjdpunkterna där jag köpte fyra timmar spinning till förmån för barncancerfonden. Tränar man träffar man också en massa trevliga människor, vissa lite trevligare än andra. Heléne lärde jag känna på en spinningcykel nära mig.


En av mina goa vänner, Therése, flyttade till Gran Canaria för att testa någonting nytt och jobba på Ving i åtta månader. Givetvis åkte jag ner redan efter några veckor för att hälsa på och se hur hon hade det. Vi hade det görtrevligt under veckan jag var där och jag fick lära känna en hel del sköna människor i hennes team. Där fick jag för första gången testa på att plåta artister på scen vilket gav mig många fina lärdomar...och bilder :)


Under sommaren träffade jag och Heléne alla mina Estniska vänner sedan ungdomen på "Kollektivet 2013" i Metsakodu utanför Mullsjö. Där tillbringade vi en vecka i fantastisk natur med lekar, bastu, kräftfiske och allmänt umgänge. Cyklarna var såklart med också.


En stor del av sommaren tillbringades på Västkusten med fotopromenader runt hamnområdet, fika i Haga, grillning i Delsjöområdet och på Brännö. Även en dagstur till Fredrikshamn för att äta smörrebröd hanns med. Goa dagar och en fantastisk sommar. En sak som dock sitter kvar är minnet av en begynnande skogsbrand i Delsjön som vi var med och lyckades avvärja. Dessutom blev brandsoldaten i röken min bästa bild för året.


På fotosidan har jag hunnit med att testa en hel del nya saker. Bland annat blev det ett besök inne på spårvagnsmuséet i Svingeln där vi fick rumstera alldeles själva på icke öppettid. Fåglar, mest änder, har hamnat på plåtarna uppe vid Delsjön. Ett par cykellopp har det också blivit där Göteborgsgirot som kördes för första gången var en höjdare, likaså Triathlon i Alanya där jag fick till en del bra bilder med mycket rörelse i. Hardcore-foto, dvs bilder på rostiga trasiga saker med överdrivna färger och kontraster, har blivit lite av "min grej" detta året. Vi lanserade t o m en alldeles egen fotosajt, www.fotogenen.se, för att kunna lägga upp dessa sköna bilder.Som sagt, mycket fotograferande har det blivit och närmare 8,000 bilder i år. Då är inte alla skräpbilder, ca 2/3, som rensats bort medräknat. I år inköptes också ett Sigma 70-200/2.8 vilket har blivit mitt absoluta favoritobjektiv. Den har ett hyfsat bra zoomomfång, är väldigt ljuskänsligt och har en fantastisk bokeh. En sak man kanske inte alltid tänker på men som är rätt bra att göra iland när man kör med autofokus; man måste kalibrera autofokusen för varje objektiv individuellt så att man får ut maximal skärpa, något vi ägnade en hel dag åt.


Resor har det blivit många under året och de två resorna till Turkiet vi har hunnit med har varit riktiga höjdare. Första resan, i juni, bar iväg till Alanya och var en ren "solsemester". Eller ja, det blev en helt del traskande och plåtande där också, bl a internationella Triathlonmästerskap.
Den andra resan, i oktober, var en ren fotosemester där vi åkte runt med buss i nästan 300 mil till olika platser och bara tog en massa bilder. 


Hösten kom så småningom och förutom en del vackra höstbilder i Botaniska trädgården och andra platser i Göteborg så är det egentligen en står grej som hänt. Min äldsta dotter , Nathalie, har flyttat i hos mig under ett halvår. Det har varit riktigt kul att få komma henne lite närmare igen. Då hon kör Thaiboxning har det varit väldigt kul att få hänga på och ta lite bilder på träningen. Jag ser fram emot ett intressant nästa år med lite tävlingar och en kurs inriktad mot SM.

I det stora hela har det varit ett riktigt bra år med många nya saker som upptagit en väldigt stor del av tiden. Jag har missat att hålla kontakten med en del av mina gamla vänner och det är lite av målet för nästa år, att försöka bättra mig lite på den fronten.

Ett Gott Nytt År önskar jag mina trogna läsare!

2 kommentarer:

  1. Gott Nytt År och tack för härliga bilder !!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så mycket och detsamma till dig :)

      Radera

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...