torsdag 5 december 2013

Som ett skållat troll med SSD

Hur snabb en dator än är kan den alltid bli snabbare. Min Samsung 5-series NP540U3C Ultrabook är en mycket trevlig och rapp maskin. Den enda flaskhalsen är hårddisken som är en 500GB disk med en 24GB SSD cache för att snabba upp uppstarter etc.


Sedan jag köpte maskinen har SSD-priserna fallit en del och nu var det dags att förse den lilla godbiten med en Samsung 500GB SSD. Jag köpte en Samsung 840 EVO laptop kit från Inet och fick levererat SSD-disken samt en kabel för att kunna koppla in disken på USB3 porten och en CD-skiva med kloningsmjukvara.


Med SSD-disken ansluten med kabeln i USB3-porten tog det ca en timma att klona disken som innehöll ca 250 GB data. Riktigt smidigt faktiskt.


Efter genomförd kloning var det bara att stänga ner burken, vända uppochner på den och skruva loss kåpan för hårddisk och minne. Endast en skruv och lite snäppfästen satt den med. Under kåpan kommer man åt även väsentliga delar som kylfläkten vilket kan vara bra att lägga på minnet. Minnet ja, det sitter också där, till höger.


Själva disken satt i en hållare som i sin tur satt fast i datorn med fyra skruvar. Lite försiktighet när man lossar anslutningen till disken då det inte är jättegott om plats. Fyra skruvar till och disken var loss ur sin hållare. Man ska notera att disken som sitter i är endast 7 mm tjock till skillnad från standardtjockleken på SSD-diskar som är 9 mm.


Några minuter senare var den nya disken på plats och det var bara att skruva ihop det hela, trycka på startknappen och hoppas att inget hade gått fel :)


Datorn startade blixtsnabbt upp och jag fick köra ett optimeringsprogram, Samsung Magician, för att ställa in optimerade inställningar för SSD och köra lite tester. Hela proceduren inklusive kloning tog ca två timmar och datorn är snabb som en vessla.

Jag körde lite prestandamätningar före och efter för att få en jämförelse:

Innan bytet hade jag följande värden:
Sequential read respektive write:  26 resp 25 MB/s
Random read respektive write: 188 resp 115 IOPS (Input Output operations Per Second)

Så här såg det ut när jag körde benchmarken efter bytet:


Runt 40 ggr snabbare läs, 34 ggr snabbare skriv samt 345 resp 465 ggr högre random prestanda!

Dessutom har Samsung en liten feature man kan köra om man har bra med RAM. Man kan låta datorn använda en liten del av RAM-minnet som cache mot SSD:n för att snabba upp den ytterligare.
Ett stort tungt program som Photoshop tar t ex numera endast 5 sekunder att starta! 

Är jag nöjd? Jajjemänn! Nu går den som ett skållat troll! Grymt!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...