tisdag 3 december 2013

Streetfoto-föreläsning

Jag är precis hemkommen från en mycket intressant föreläsning om streetfoto, gatufotografering, som hölls av, Mats Alfredsson, en erkänd svensk streetfotograf som åker världen runt i jakt på grymma streetbilder.
  

Med en bakgrund som fotojournalist, egen reklambyrå och åtta år som streetfotograf var han oerhört intressant att lyssna på och han visade många fina bilder och delade med sig av nyttiga erfarenheter och metoder. Mestadels var det svart/vitt vilket gör sig särskilt bra till street men även en del mycket bra, men dämpade, färgbilder. Föreläsningen varade i två timmar och tiden bara försvann. 

Föreläsningen hölls i regi av fotoklubben på jobbet och jag är väldigt glad över att jag tog mig tiden att gå dit och lyssna. En ny värld, som jag känt mig lite obekväm med, att plåta människor utan att fråga först har öppnat sig. 


Det jag, och många andra, funderat över är: vad får jag egentligen fotografera och vad får jag göra med bilderna?
Man får i princip fotografera det man vill så länge man håller sig i det offentliga rummet och så länge det inte kränker en person. En kränkning är en kraftig negativ handling att en person känner sig obekväm räcker inte för att det skall räknas som kränkning.

Vid publicering gäller i stort sett samma sak. Man kan publicera nästan vad som helst, i böcker, på utställningar eller på webben, så länge det inte kränker vederbörande och att det inte sker i reklamsyfte. Sen lönar det sig alltid att prata med människor såklart, efter man tagit bilden :)

Så nu blir det några nya projekt som ska tas tag i...streetfoto t ex :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...