fredag 31 januari 2014

Ao Prao, Koh Samet - dyrt och steltIdag efter att ha avnjutit morgonkaffet vid vattenbrynet promenerade vi  iväg till Ao Prao som ligger på västkusten, en promenad på ca en halvtimma från vårt hotell. På vägen passerade vi en konstgjord, eller i alla fall utbyggd, sjö eller reservoar där man samlar regnvatten för sedan med tankbilar distribuera ut till resten av ön.


Jag vet inte hur botten ser ut men sidorna på reservoaren var klädda i gummiduk med en stenläggning ovanpå för att hindra vattnet från att ge sig av i omgivande mark.


Framme på Ao Prao möttes vi av en mycket ren strand. Det fanns inget skräp och vattnet var kristallklart. Hotellen som ligger här tillhör det övre prissegmentet och gästerna så fina att de inte ens vill ligga på en handduk i sanden.


Man märker att det är "fina" människor som bor här när det står varningsskyltar om att hotellen inte ansvarar för eventuella allergiska reaktioner när man badar, haha. Sånt gnäller bara de rika om.


Största chocken kom när vi skulle köpa varsin öl på en hotellbar och priset var 185 Bath för en Chang! Det är värre än rena rånet, det är att idiotförklara gästerna. En Chang, och då snackar vi ö-priser, ligger runt 90-100 Bath. Efter att ha förklarat för servitören, som för övrigt tog mycket lång tid på sig att från bardisken gå via ansvarig för bongarna innan kan kom med ett pris, att på resten av ön ligger priserna runt 100 Bath fick jag reda på att så var det inte här. De fick behålla sina redan öppnade öl. Undvik Lima Coco!


Längst söderut på stranden fanns en liten sektion där en thailändare bodde, skötte några bungalows och dessutom sålde dricka från en kyl. 100 Bath för en öl. Helt ok. Där var det också lite mer avslappnad stämning och lite mer laid-back. Stränderna Ao Puttha, Ao Pai och Saikeaw Beach må vara belamrade med badturister men där är stämningen mer relaxed iaf. Dessutom är sanden mycket finare.


En kul grej numera är att nästan vart man än går så hittar man tjejer som, i sin stora önskan att bli "upptäckta", tvingar sina pojkvänner/män att ta en massa bilder på dem när de poserar på stenar, i vattnet, på gungor och allt vad man nu kan tänka sig :)På sena eftermiddagen gick vi tillbaka igen för duscha och kolla mailen. På kvällen gick vi ner till "centrum" eller den väg där de mesta händer på ön. Vi käkade middag på ett helt ok ställe med lite mer thaistuk, dessutom till ca halva priset mot på stranden (vad det skulle kostat på Ao Prao vill jag inte ens fundera över).
Maten var god iaf och en standardrätt ligger på ca 60-75 Bath beroende på om man ska ha kyckling eller räkor i.


På vägen hem gick vi på stranden som på kvällen lever upp ordentligt. Restaurangerna ställer fram sina bord långt ut på sanden och det vimlar av människor. Vi köpte dessert, en slags pannkaka med frukt i, som steks i en wokpanna medan man väntar. Grymt gott! 40 Bath.
Det är populärt att skicka upp speciella ris "ballonger" i skyn som med en brännare värmer upp det hela så den långsamt stiger mot skyn i natten. Jättevackert. Det gäller bara att man släpper den åt rätt håll så man slipper bli jagad av den :)


Fortfarande sent in på kvällen tuffar tankbilarna med vatten från reservoaren för att fylla på hotellens vattentankar.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...