torsdag 30 januari 2014

Ban Phe till Koh Samet


Idag bar det iväg till Koh Samet efter två nätter i Ban Phe. Vi åt frukost på Christies och gick sedan bort till piren där båtarna avgår. Det finns flera pirer men vi använde den mittemot Christies och 7-Eleven butiken. För 100 Bath tur/retur kommer man med en ombyggd fiskebåt över till ön.
Avgångstiderna är lite flytande. Vår skulle gå vid 10:30 och kom inte iväg förrän 11:10. Också platsen varifrån båten ligger är en överraskning men det är bara att traska fram längs piren med sina biljetter i näven så tar en skeppare kontakt. På vår resa var det mest last som gick över vilket var rätt skönt. De flesta åkte nog tidigare än oss.

Det är tuffa båtar dessa gamla träskutor. Med en ordentlig dieselstånka i maskinrummet och en dekorerad styrhytt klarar de det mesta.Efter ca en halvtimma var vi framme på Nadan Pier på Koh Samet. Här är man tvungen att betala en "entréavgift" för att komma in på själva ön. 10 Bath per person.Med avgiften betald kunde vi börja vår vandring på ca 3 km till hotellet, Lost Resort. Vilken tur att det inte var helt lost, vi hittade det lilla småtrevliga hotellet några hundra meter in från stranden mitt i djungeln.Hotellet är "lagom", det är billigt, rent och servicen är bra. Rummet är inget märkvärdigt men för ett par hundra kronor gnäller man inte över småsaker. Säkerhetsbox, kylskåp, takfläkt och AC finns. Balkong på två sidor. Kanon! 


Stranden, Ao Puttha och de bredvidliggande stränderna är helt fantastiska. Sanden är så otroligt finkornig och kritvit. Det är också väldigt långgrunt och inte en massa bös på botten. Mycket bättre än Koh Chang som faktiskt gjorde mig rätt besviken. Nu känner vi att vi hittat rätt. Här stannar vi ett bra tag.


En sak som förändrats på ön sedan jag var här för två år sedan är turismen. Ao Puttha var en nästan öde strand när jag var här vid samma tid två år tidigare. Det var jag och en hund som låg på stranden. Här låg också ett nunnekloster. "Beach-nuns" skulle man väl kunna säga. De hade ett litet krypin och vaktade sin strand. Sköte man sig så fick man stanna. Det fick både jag och hunden.


Idag möttes vi av parasoller, massor av turister och några barer.Nunnorna är kvar och de vaktar fortfarande sin strand. Om någon röker eller dricker alkohol får de böta 100 Bath och blir förvisade.

Här pekar nunnan på skylten med rökning och alkoholförtäring förbjuden :)

Trots att vissa saker förändrats så otroligt mycket finns det saker som också är exakt så som det var, För två år sedan såg jag en kvinna som vandrade stranden fram och tillbaka hela dagen. Hon är kvar än idag. Samma kvinna vandrar fortfarande fram och tillbaka.


Här är inlägget från 2012.  Och bilden...4 kommentarer:

 1. Oj va kvinnan ser ut...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tydligen är det en "känd" person bland de som jobbar här som har återkommit under många års tid

   Radera
 2. Kvinnans baddräkt var inte lika vit efter 2 år.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon har ett par andra också, håller ungefär samma standard :)

   Radera

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...