fredag 14 februari 2014

Bangkok Chinatown backstage


Om man avviker en smula från det vanliga turiststråket genom Bangkok Chinatown och vågar stoppa in huvudet (och kameran) där det ser som mest oåtkomligt ut öppnar sig en helt annan värld, en värld utan turister, en värld där det bara finns kineser.


Vi hamnade i några kvarter mellan ett par bostadshus där man under plåttak och presenningar bedrev sin egen lokala saluhall med både tillverkning och försäljning av matvaror. Här var det trångt och fuktigt, vatten droppade genom plåttaken uppifrån. Ljuset nådde ner till gränden mellan plåtarna och ovanför tornade bostadshuset upp sig med alla färgglada markiser och från tvätt på tork.


Vi trampade runt på betong blöt av vatten och fiskrens. Inte undra på att många gick omkring i gummisttövlar här.
Här arbetade folk. Här bodde de i sina affärslokaler eller i små skjul. Här fanns inga priser, inga skyltar, inget lull-lull. Här gjordes affärerna upp muntligt. Här rensades fisk, slaktades hönor eller friterades olika matvaror. En och annan råtta sågs kila förbi på jakt efter avfall.Efter att ha passerat igenom de bakomliggande delarna gick vi in i de mer officiella saluhallsstråken där handeln var i full gång. Här såldes mat och kryddor av alla de slag. Det var lite mer ordning och reda med priser och märkning. Här hittade vi också turisterna.


Efter saluhallen tog vi oss in till den mer detaljhandelorienterade delen. Här trängdes stånd med konsumentelektronik, dvd-skivor, dataspel, klockor, vapen, solglasögon och porrfilmer med små stånd som sålde mat och en och annan reparatör av klockor och annat dylikt.
Prissättningen på spelen var intressant. De kostade 70 Bath/skiva dvs om ett spel bestod av 3 DVD:er så kostade det 210 Bath (ca 42 kr). Givetvis var priset förhandlingsbart!Prisbilden här är riktigt bra. Skippa MBK och åk hit istället! Kineserna är fantastiskt duktiga på at kopiera saker. Visserligen hittade vi inte så mycket i klädesväg men det fixar i vilket fall som helst billigare på en Nightmarket än på MBK.Totalt var vi i rörelse i ca 10 timmar den här dagen. Vi stannade bara några minuter åt gången när vi köpte oss något att äta från de otaliga matvagnarna som fanns överallt.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...