lördag 15 februari 2014

Ett smartare sätt att fokusera

Under resan till Thailand testade jag ett lite annorlunda sätt att använda autofokusen på min Canon EOS 5D Mk II, ett sätt som när man vant sig fungerar mycket bättre än det traditionella sättet att skjuta bilder. Istället för att fokusera på traditionellt sätt med avtryckaren fokuserar jag med tummen på baksidan av kameran istället.

Standardinställning på de flesta kameror är att när man håller in avtryckaren så ställer kameran in både fokuspunkten och mäter ljuset på motivet. Vill man komponera om bilden en smula och lägga huvudmotivet utanför centrum av bilden kan man få problem beroende på vilken autofokusinställning man har.


Med One-Shot Focus (Canon) så görs fokuseringen endast en gång när knappen trycks in. Då är det inga problem att sedan rikta om och trycka iväg bilden. Med AI-Servo däremot, en inställning som kontinuerligt fokuserar så länge avtryckaren är intryckt, skiter det sig direkt. Så fort jag riktar om kameran så tappar huvudmotivet fokus.

Det tar tid att växla mellan dessa fokuseringslägen via menyn och det är inget man hinner med när det är snabba förlopp. Ett knep jag fick tips om av en vän är att ställa om kameran så att man kopplar bort autofokuseringen från avtryckaren och flyttar den till AF-ON-knappen på baksidan av huset så att man kan styra den med tummen. På detta sätt kan jag ständigt ha AI-Servo tillslaget men själv välja hur den ska jobba.


Vill jag ta en bild på ett stillastående motiv, oavsett om jag vill komponera om bilden eller ej så trycker jag till med tummen på AF-ON för fokus och sedan avtryckaren för ljusmätning och bildtagning. Har jag ett rörligt motiv håller jag in AF-ON med tummen samtidigt som jag skjuter av bilderna och jag har en följande autofokus. En förde till med stillastående motiv är att om bilden inte blev bra är det bara att slänga upp kameran och trycka av igen, fokuseringen är ju redan gjord.

Det var lite knepigt de första 100 bilderna men man vänjer sig snabbt. Nu efter över 2000 bilder med denna inställning så skulle jag inte vilja ha något annan. Denna är klockren! Tack Jaak!

Det finns ett tredje fokuseringsläge på Canonkameror också: AI-Focus. Den ska vara något mellanting och funkar i princip inte bra till något. Låt bli att använda detta!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...