måndag 10 februari 2014

Golden Buddha - en riktigt guldklimp

Chinatown, Bangkok, en fantastisk plats! Här har vi tillbringat större delen av dagen. Idag har vi varit i rörelse nästan konstant, förutom några mycket korta pauser, i nästan 10 timmar varav 8 i Chinatown. Vi har sett trånga affärskvarter, bostäder, hantverks-/industrikvarter, "saluhall" för både turister och "de egna". Vi har i stort sett stoppat in näsan på alla ställen vi kom åt som såg spännande ut. 


Detta inlägg handlar dock om Golden Buddha, vår första anhalt. Golden Buddha är en staty som står i Wat Traimit i östra delen av Chinatown och som tros ha skapats någon gång runt 13-14 hundra talet. Den väger fem och ett halvt ton och är av solitt guld. Den har varit täckt av någon form av puts tidigare, antagligen för att skydda den mot invaderande fiender. 1957 råkade man tappa statyn när man skulle flytta den vid ett hamnbygge och skalet sprack. Jag antar att någon blev rätt förvånad.


Som alla helgedomar i Thailand ska man klä sig propert. Ingen bar hud på axlar och över knän. Tygstycken finns att hyra att man inte har med sig eget. Givetvis gäller detta inte män vilket gör det hela lika underligt som i en del andra religioner.


Här står den, den fantastiska statyn, 5,5 ton tung i rent guld. Räknar man på det med dagens guldpris för 24 karat guld skulle den lilla pjäsen kosta runt 1,4 miljarder kronor. En nätt liten summa :) 


Magnifik, inte sant? Den tornade upp sig majestätiskt i sitt rum i toppen av templet.En strid ström av människor trängdes för att be och att få överlämna sina offergåvor, gåvor som ofta var ordentligt tilltagna.
Det blev en kvällsbild på tillbakavägen också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...